Неделя, 20 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.03.2020  » Навръх 8 март в музея представят книгата Пол и модернизъм


  Българският превод на книгата „Пол и модернизъм“ на проф. Мария Букур ще бъде представена на 8-и март, от 11.00 часа, в Историческия музей.

  Пол и модернизъм“ подлага модернистичното движение на критическа преоценка, търсейки отговор на въпроса доколко бунтът на самоназовалите се модернисти се ангажира с актуалните за времето полови норми, както и каква е ролята на радикалните реформатори в областта.

  Фокусирайки се главно върху връзките между северноамериканските и европейските модернисти, Мария Букур демонстрира защо анализът на половите аспекти на модернизма е ключов за осмислянето на неговото наследство. Като се спира върху най-важните изследвания на движението, авторката проследява как дефинициите за Модернизма еволюират заедно с посветената му наука. Изводите са илюстрирани с ярки примери от времето преди Първата световна война и междувоенния период: анализирани са модернисти като Ибсен и Пикасо, Хана Хьох и Джоузефин Бейкър. Целта е да се обхванат сферите на изкуството и литературата, театъра и киното.

  Едновременно с това, Мария Букур търси следите на Модернизма в ключовите социо-политически и културни трансформации на XX век – тези, провокирани от идеите на феминизма, психологията, сексологията, евгениката, нудизма, анархизма, комунизма и фашизма.

  Настоящата книга предлага свеж и широкообхватен поглед към модернистичното движение. „Пол и модернизъм“ има съществен принос към литературата по темата, полезно четиво за всички, занимаващи се с изследване и изучаване на Модернизма, историята на ХХ век, както и историята на жените и взаимоотношенията между половете.


  Мария Букур е американка с румънски произход. Тя е Джон В. Хил професор по история в Университета на Индиана, Блумингтън, САЩ. Авторка е на книгите „The Birth of Democratic Citizenship: Women in Modern Romania“ (Раждането на демократичното гражданство: жените в модерна Румъния), в съавторство с Михаела Мирою, „The Century of Women: How Women Have Changed the World since 1900“ (Векът на жените: как жените са променили света от 1900 г. насетне), „Making Europe. The Story of the West“ (Сътворяването на Европа: история на Запада), в съавторство с Франк Киндер, „Heroes and Victims: Remembering War in Twentieth-Century Romania“ (Герои и жертви: спомени за войната в Румъния през XX век), „Gender and War in Twentieth Century Eastern Europe“ (Пол и война в Източна Европа от XX век), в съавторство с Нанси М. Уингфийлд, „Eugenics and Modernization in Interwar Romania“ (Евгеника и модернизация в Румъния между двете световни войни).

  Организатори на събитието са Регионален исторически музей – Русе и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Кръглата маса е инициирана от проф. д-р Красимира Даскалова от Софийския университет. Участие ще вземат и проф. д.ф.н. Милена Кирова, проф. д.ф.н. Румяна Станчева, д-р Валентина Миткова от Софийски университет, проф. д-р Ирина Генова и д-р Наталия Афеян от Нов български университет.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »