Сряда, 28 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.03.2020  » Горивата поскъпват по-бързо, отколкото поевтиняват?


  Възможно е понижението на цените на горивата на бензиностанциите да е по-бавно, отколкото повишението. Това може да се дължи на застраховане на риска от страна на търговците, но и от желанието на част от тях да се възползват от пазара, каза днес по Би Ти Ви председателят на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред Би Ти Ви. Тя обединява 16 от най-големите търговци на горива.

  "Няма търговец, който да желае да загуби от пазар. В същото време повечето от търговците желаят да се възползват от този пазар. Ние възпитаваме нашите търговци и сме доволни от тях, когато продават скъпо, но това е решение на висшия мениджмънт. Смятам, че следващите няколко седмици поевтиняването ще продължи, защото доставните цени вече наистина са по-ниски. През 2019 г. цените бяха стабилни, имаше причини за повишение. Ние не се възползвахме от това", допълни той.

  Коментарът му беше по повод фактът, че в петък (6 март) цените на петрола се сринаха с 30%, което е най-висок спад от 1991 г. насам, когато започва войната в Залива. В същото време по данни на специализирания сайт, следящ цените на горивата fuelo, между 8 и 12 март цената на бензина се е понижила с 3 стотинки до 2.19 лв/л средно. Дизелът е по-евтин с 4 стотинки до 2.23 лева. Пропан-бутан е поевтинял с 2 ст. до 0.96 лв./л, докато цената на метана не е мръднала.

  "Сегашното забавяне, ако така го възприема пазарът, е по-скоро несигурност дали това понижение нямаше да приключи в рамките на ден или два", обясни Терзиев. Той направи и забележката, че в сайта fuelo има изоставане на цените и изминавайки около 300 километра днес сутринта, е видял вериги, предлагащи бензин и дизел на цени между 2.10 и 2.15 лева.

  Поевтиняването ще е тенденция в следващите седмици

  "Цените на бензиностанцията бележат спад и това ще бъде тенденция в следващите няколко седмици", каза още Живодар Терзиер. Той не изключи възможността до края на март крайната цена на бензина и дизела да е около 2 лева, но при ползване на всички отстъпки и бонуси, които веригите предлагат. В различните компании те са между 1 и 7-8 стотинки.

  Забавянето на намаляването на крайните цени той обясни с това, че сегашните цени са за фючърсни сделки за месец май, когато ще бъде доставен петролът на рафинериите за производство. "Към днешна дата рафинериите произвеждат нефт, който е купен през фючърсни операции през ноември и декември. Доставен в януари и февруари. Той е далеч по-скъп от нивата сега - 55-60 долара за барел", поясни Терзиев.

  Председателят на УС на Българската петролна и газова асоциация допълни, че как ще се движат цените на бензиностанции зависи от моментните наличности. "Оборът на големите компании е 30-45 дни, за да завъртят наличностите. За февруари и март индустрията загуби няколко десетки милиона от преоценки на наличности. В световен мащаб загубите са за няколкостотин милиарда (вероятно долара - бел. авт.), защото ще продаваме стока на цени ниски, а е купена на по-високи", каза още Живодар Терзиев.

  Коментирайки ситуацията с коронавируса в България, той посочи, че от понеделник веригите бензиностанции са в кризисна ситуация. "Дезинфекцираме, има възможност да се ограничи влизането в закритите помещения, както за да опазим нашия персонал, така и да спрем разпространението на заразата", допълни Терзиев.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »