Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.03.2020  » Ученици от цялата страна мерят знанията си за лешоядите


  Онлайн викторина ще даде възможност на училища от цяла страна да разпространят знания за европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата виж тук) и лешоядите, които тя опазва. Учениците, които дадат най-много верни отговори, ще получат различни награди - посещение в райони, където има дейности за лешоядите в България, настолни игри, тениски и други, разясняват организаторите от сдружението "Зелени Балкани".

  Това е второто издание на състезанието между ученици със знания за "Натура 2000". Миналата година викторината е била на хартия и се е провела в 12 училища в области Пловдив и Стара Загора, където са офисите на "Зелени Балкани". Тогава в нея са участвали 250 ученици.

  През април тази година организаторите се надяват на интерес от училища в различни райони на страната, като ще разпространят за подготовка на учениците информационни материали за "Натура 2000" и двата вида лешояди, за които викторината ще задава въпроси - белоглавия, който гнезди в България, и брадатия, който е изчезнал за страната.

  "Още преди епидемията от коронавирус бяхме решили тази година викторината да е виртуална. Така можем да стигнем до повече училища, а и съвременните методи и онлайн общуване са по-приятни за младите участници", разказа за "Дневник" Анелия Павлова от сдружение "Зелени Балкани".

  За да могат във викторината за "Натура 2000" и белоглавия и брадатия лешояд да да се включат учениците от 8 и 9 клас, от "Зелени Балкани" очакват регистрации от техни учители до 5 април (повече виж тук).

  Предвидена е и още една викторина, която обаче е за ученици от 6 и 7 клас и е с въпроси за всички видове лешояди в България.

  Показалите най-добри резултати 10 ученици от втората викторина (за 6 и 7 клас) ще могат да посетят природозащитни дейности за възстановяване и опазване на популациите на лешоядите в Кресненското дефиле, Врачанския Балкан или скалите около Котел и Сливен.

  След записването учителите ще разполагат с образователни материали от "Зелени Балкани", с които да подготвят участниците. Самото онлайн състезание ще се състои на 27, 28 или 29 април.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »