Петък, 25 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.04.2020  » Засилват проверките на храни по магазини и пазари


  Засилват се проверките, свързани с производството и търговията на храни. Вече има и санкциониран кулинарен магазин в Русе. Мярката се е наложила поради съхранение на съответните продукти при неподходящи условия. Това стана ясно от провелия се днес брифинг на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

  Обмисля и разработването на модел за прилагане на т.нар. къса верига на доставки. Идеята е това, което се произведе на територията на областта, да бъде търгувано в същия регион. По този начин би трябвало да се намали опасността от пренасяне на коронавирус, както и на други заболявания. Обсъжда се и идея за по-строги санкции спрямо търговците, които използват една и съща опаковка, като кашон, за многократна употреба при пакетирането на различни хранителни продукти.

  Специално внимание при проверките се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се провежда дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодовете и зеленчуците, както и налична ли е информация на видно място за потребителите, че преди каквото и да е използване плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити. При възможност от съответния магазин е добре да бъдат осигурени найлонови ръкавици, пликове или торбички. Не на последно място ще се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и здравния статус на персонала.

  Във връзка с предстоящите празници под засилен контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите по Великден и Гергьовден храни, като агнешко месо, яйца, козунаци и пресни зеленчуци, а също и боята за яйца. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата, които са с произход от Европейския съюз и трети страни, а също така ще се съблюдава за наличието на маркировка и цвета на агнешкото месо. Не по-малко внимание ще се обръща и на правилната етикетировка и маркировка.

  От Областната дирекция по безопасност на храните призоваха бизнеса и гражданите да се възползват в максимална степен от предоставяните от тях електронни услуги.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »