Понеделник, 3 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.04.2020  » 3 604 доброволци ще помагат на общините


  3 604 доброволци са се записали до момента да подпомагат общините у нас по време на извънредното положение. Те са заявили желание да се включат с доброволен труд, средства, лични автомобили и най-вече при доставката на храни и лекарства. Това сочат данните от 202 общини, събрани от Националното сдружение на общините в България.

  Заедно с формированията, които функционират в повечето общини и доброволците, с които работи системата на Български червен кръст, данните от НСОРБ вече се интегрират в единна информационна система, до която ще имат достъп кметовете.
  Платформата ще дава яснота какъв доброволчески екип е на разположение в даден момент във всяка община. Това ще даде възможност на кметовете, които ръководят кризисните щабове по места, да планират къде има нужда от помощ, включително дали да се пренасочват екипи към съседни общини, които изпитват затруднения, уточниха от НСОРБ.

  Желание да подпомогнат общините са заявили както хора с висока професионална квалификация – юристи, политолози, преподаватели, бизнесмени, лекари и медицински специалисти, инженери, ИТ специалисти, архитекти и финансисти, така и безработни, пенсионери, земеделски производители, студенти. Има много желаещи и от сферата на туризма, който е сред най-пострадалите сектори. Сред доброволците са много ученици, хора с творчески професии, журналисти, включително и двама чужденци, които живеят в Павликени и в Струмяни.

  Най-много желаещи да помагат са се записали в малките и средни общини. Други, особено населени места с неблагоприятна демографска структура, разчитат основно на администрацията. Любопитно е, че възрастовият диапазон на доброволците е от 18 до 79 години.

  В 186 общини у нас са обявени телефони за заявки на нуждаещи се граждани за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства.
  233 общини имат доброволни формирования, в които участват 3140 регистрирани и сертифицирани доброволци. Без формирования са най-малките общини с население под 1500 жители.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »