Сряда, 28 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.04.2020  » РУ с признание от дарителски форум Обединени срещу Covid-19 за предпазните шлемове


  Русенският университет се включи в националната кампания за безвъзмездно изработване и предоставяне на 3D принтирани шлемове на лекари, зъболекари и медицински работници, както и на институции с обществено значение и граждани, в следствие на глобалната пандемия от COVID-19 и разпространяването на заболяването на територията на Република България. Инициативата получи широка гласност  на местно, регионално и национално ниво.

  В резултат на  това Русенският университет бе избран за бенефициент на дарителски фонд  „Обединени срещу Covid-19”, който е създаден от Българския дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България. С електронно писмо от 8-ми април 2020г., е получена информация, че ще бъде предоставен безвъзмезден паричен грант в размер на 5,000.00 лв.

  За реализацията на дейностите по безвъзмездното изработване и предоставяне на 3D принтирани шлемове  в началото на инициативата се ангажират  доц. Георги Христов, доц. Пламен Захариев и ас. д-р инж. Дияна Кинанева от Катедра „Телекомуникации“. След това  към тях се присъединияват доц. Йордан Дойчинов (Катедра „Инженерен дизайн“), доц. д-р Александър Иванов и гл. ас. д-р Емил Янков (Машинно-технологичен факултет), инж. Веселин Димитров и Велин Тодоров. През последните дни се включват и 4-ма служители от техническия персонал на университета.

  След двадесет дни непрестанна работа по благотворителната инициатива са изработени над 1800 медицински шлема, които са предоставени на 4 основни групи потребители: 1) Болници, медицински центрове, дентални практики, центрове за спешна медицинска помощ и други медицински институции с държавен, общински или частен характер; 2) Общопрактикуващи лекари, зъболекари, медицински работници и фармацевти; 3)  Национални, регионални и общински административни органи; 4) Органи на реда, институции и административни органи, както и на граждани със спешна нужда.

  Общо 33 болници, медицински центрове, дентални практики, центрове за спешна медицинска помощ и други медицински институции са получили от предпазните шлемове.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »