Четвъртък, 17 Юни 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.05.2020  » Музеят с изложба за застрашените животни и търговията с тях


  Русенският музей подготвя мобилна изложба, свързана с търговията със застрашени от изчезване растения и животни и прилагането на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES – „Природата в риск. Интерактивна образователна изложба“.

  Проектното предложение е подкрепено в рамките на конкурсна сесия на Министерството на културата, свързана с дейността по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

  Интерактивната, мобилна изложба ще се фокусира върху нерегламентираните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, създаващи предпоставки за тяхното изчезване. През 2019-а година Министерството на околната среда и водите предостави на музея три палта с от кожа на защитени видове - видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES.

  Експозицията ще бъде допълнена от артефакти от фондовете на отделите „Природа“, „Етнография“, „Нова история“ и „Най-нова история“, а образуваната тематична колекция ще визуализира разнообразни примери на посегателство върху изчезващи екземпляри от цял свят. Реализацията на проектната идея ще разгърне поредица от теми, свързани с изчезналите видове (динозаври, пещерни мечки, мамути), Великите географски открития, Пътят на подправките и монокултурите, значението на Конвенцията CITES за регулиране на търговията с животни, българските видове, включени в нея, както и примери от застрашени видове от дивата флора и фауна. Експонатите изграждат последователен музеен разказ, който дава възможност да се илюстрират проблемите, рисковете и формите на отношение на обществото към видовото многообразие и отговорността, която хората имат към екологичното равновесие.

  В конкурсната сесия на Министерството на културата е подкрепен и проектът на Русенска художествена галерия – „Изработка на художествени витрини и популяризиране на визуалното изкуство в ХГ – Русе“.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »