Петък, 10 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.05.2020  » Румъния е все по-малко чужда за българите


  Информационен справочник събира на едно място най-важните информации и юридически норми, които регулират живота за българите в северната съседка

  Владимир Митев

  Корицата на книгата на Росен Русев (снимка: Росен Русев)

  Българо-румънските връзки имат своите успехи на бизнес ниво, но ги чака истински светло бъдеще, ако се активизират на нивото на отделните хора. Към тази цел явно се стреми издаденият като дигитална книга през 2019 г. „Информационен справочник за българите в Румъния“.

  Документът е събрал на едно място най-важните правила за получаване на местожителство в Румъния, за трудови отношения, за трудови, здравни и социално осигурителни права, за плащания на данъци, за образование, за сключване на брак и развод и т.н. за български граждани в северната съседка. Справочникът дава и основна информация за работата на румънското правосъдие, предоставя линкове на основни държавни институции, представя подробности за българските общности в Румъния.

  „Независимо от това дали сте тук, за да работите, учите или правите бизнес, за дълго или кратко, настоящият справочник е създаден, за да бъде Вашата първоначална отправна точка, с указания и актуална практическа и правна информация, необходима за Вашето ежедневие и бизнес“, казва в увода към книгата авторът й – почетният консул Росен Русев. Той разпространява справочника безплатно, като се мотивира с най-добронамерено желание да улесни българите в опознаването на живота и правилата в Румъния.

  Отзивите за справочника са отлични, но до момента той е малко популярен в българските медии. В същото време мнозина споделят, че подобен опит за систематизиране на полезна информация в компактен формат не са известни в пространството на България и нейните съседи. Особено полезни са текстовете за придвижването в Румъния, за транзитното преминаване, за сключването на трудови договори и за данъчните правила.

  Блогът „Мостът на приятелството“ получи от почетния консул правото да разпространи дигиталната книга.

  Мостът на приятелството

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »