Сряда, 30 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.05.2020  » Предлагат вдигане на данъка на МПС за по-старите коли


  Увеличение на данъка за превозните средства, които са без, или притежават екокатегория ЕВРО 1,2 и 3 предвижда едно от предложенията на кметската администрация, чрез изменение в Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Русе. Това се налага поради наложения от законодателя имуществен и екологичен компонент при определянето на данъка, като част от политиките за управление на качеството на атмосферния въздух, обвързвайки екологичните характеристики на съответното превозно средство с размера на налога.


  Предвиденото увеличение на данъка за коли с Евро 3 е 10%, а без екологична категория и Евро 1 и 2 – 20%. За по-високите екокатегории данъкът ще е намален, съответно за Евро 4 намалението е 12%,  за Евро 5 в размер на 37% и за Евро 6 и ЕЕV в размер на 58%. 

  Това е едното от предложенята на кмета Пенчо Милков.

  Другото е  редакционно отстраняване на противоречащите на закона текстове, като не се използва делегираната от законодателя възможност на общинските съвети да избират ставките на данъка върху превозните средства и предвидените намаления за екологична категория. Като техническо, това предложение не води до изменение на приходите от този вид налог.

  Третото предложение включва повишаване на ставката на данъка и намаляване на отстъпките за екологична категория с до 20%. Съображенията са, че сходни общини вече са приели подобни размери.

  Четвъртото предложение е продиктувано от растящите нужди на разходната част на бюджета. Необходимите средства за благоустройство и комунални дейности, здравеопазване, социални дейности, култура, екология, транспорт, инфраструктурни проекти, достъпна градска среда и други, колкото и а се оптимизират, налагат повишаване на приходите. С тази разработка се допуска възможността от 2021г. да се покачат повече от 100% действащите за 2020г. данъци върху превозните средства.

  Решението ще бъде взето на заседание на Общинския съвет през юни.

  ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРОЕКТОНАРЕДБАТА

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »