Събота, 31 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.07.2020  » Евродепутатът Андрей Новаков разгледа hi-tech в РУ

  Високотехнологично оборудване, закупено по проекти, финансирани от ЕС, бе демонстрирано днес в Русенския университет пред Андрей Новаков, евродепутат, Пламен Нунев, народен представител и Ивайло Маринов, предствител на Служба по търговско-икономическите въпроси към Посолството на Р България в Румъния. Те бяха посрещната от ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и проектен екип от катедра „Телекомуникации”.


  В рамките на посещението беше представена проектираната и създадената в Русенския университет двустепенна система за ранно откриване на пожари, която използва изкуствен интелект, невронни мрежи и компютърно зрение, в комбинация с безпилотни летателни апарати с фиксирано и ротационно крило. Разработката предстои да получи патент и е направена в рамките на проект „Система за наблюдение на горите за ранно откриване и оценка на пожари в региона Балкани-Средиземно море“ (SFEDA), код 2263, който е съфинансиран от Европейския Съюз и националните фондове на държавите участващи в програмата за транснационално сътрудничество INTERREG V-B „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020.

  Гостите разгледаха единствения за територията на България безпилотен летателен апарат ALTi Transition F. Самолетът е с 3 метра размах на крилата и излита вертикално, като полетното му време е до 12 часа. Снабден е с NextVision Nighthawk 2 камера, която е една от най-добрите на пазара и е с тегло само 250 грама. Камерата разполага с оптичен сензор с х40 приближение, термален сензор, както и с лазерен далекомер.


  Пред Новаков бяха представени и другите два безпилотни летателни апарата, които се използват в рамките на системата за ранно откриване на пожари – DJI Matrice M210RTK и Yuneek Typhoon H Plus, както и безпилотните летателни апарати DJI Mavic 2 Pro и DJI Mavic 2 Enterprise, с които Русенският университет се включи в контрола за спазване на мерките във връзка с извънредното положение.

  Новаков беше запознат и с изпълнението на дейностите по Национална Научна програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността (ИКТвНОС)“, в рамките на която преподаватели от Русенски университет проведоха серия от практически обучения по блоково програмиране на дронове и наземни роботизирани платформи, както и по теми от облата на 3D технологиите.

  Представена беше и инициатива на Русенски университет по изработване и безвъзмездно предоставяне на предпази шлемове за медицинските работници.

  Последната част от работното посещение включваше демонстрация на реализираните дигитални модели на артефакти и крепости, които бяха реализирани в рамките на Проект ROBG-9 ARCHIVE, както и текущите дейности по проект ROBG-499 LIVE, които са насочени към дигитализацията на културното и историческо наследство от трансграничния регион между Румъния и България. Двата проекта са финансирани по Програма INTERREG V-A Romania-Bulgaria, която е финансирана от Европейските фондове за регионално развитие на ЕС и от правителствата на Румъния и България.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.10.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 октомври и 5 ноември

  всички интервюта  »