Четвъртък, 6 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.07.2020  » Театър по време на пандемия – предизвикателството пред разградските артисти
  Предпремиерата на комедията на ситуациите „Смешно отделение“ по Ерик Чапъл се състоя в края на миналата седмица в залата на Новия театър в Разград. Почитателите на сценичното изкуство влязоха в залата спазвайки противоепидемичните мерки – до 50 на сто от общия капацитет на салона, който е 624 места. Малко преди актьорите да излязат на сцена продадените билети бяха 84.  На влизане всеки премина задължителна дезинфекция, а по време на двучасовия хумористичен спектакъл всеки зрител трябваше да стои с маска. Необходимите мерки с цел ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция обаче не помрачиха доброто настроение. Режисьор на спектакъла е актьорът Робин Кафалиев, участват още Николай Сяров, Евгени Стефанов, Иван Иванов, Росица Кехайова, Анна-Мария Николаева.

  Хумористичният подход към здравната система в настоящата пандемична ситуация беше посрещната с бурен смях и нестихващи аплодисменти. Защото театралното изкуство отново пое глътка въздух след месеци на карантина. „Благодарим на всички безстрашни зрители, които дойдоха на представлението. Ние работим за вас и ви пазим“, се обърна към публиката директорът на Театрално-музикалния център Тодор Мадолев.
  За първи път в историята на театъра репетициите за представленията се проведоха онлайн. Така се е сложило началото и на „Смешно отделение“ още втората седмица от извънредното положение – чрез изпълнения на артистите пред компютърния екран, които са се намирали на различни географски точки от страната.  Актьорите се срещат за първи път едва когато мерките вече се отпускат в началото на миналия месец, разказа актьорът Николай Сяров. Той е част от театъра в лудогорския град от 20 години и за първи път изпада в подобна ситуация. „Странно е, беше много тежко, защото връзката понякога се забавя. За да партнираш, трябва да усещаш дъха на партньора.“, сподели артистът своите преживявания.
  Николай посочи, че броят на продадените билети в Разград е успех на фона на софийските театри, които се пълнят с по 12-15 души.

  Спрямо щатните актьори политиката на Културното министерство е била адекватна, проблеми е нямало и техните приходи не са спирали. Само че разградските театрали вече са си използвали половината от ваканцията по време на пандемията. Но пък се очертава лятото да не се почива. Премиерата на „Смешно отделение“ се очаква есента, сега комедията заминава за София, където ще се играе на откритата сцена пред НДК на 27 юли. Започват и репетиции на „Под чинара“ по текстове на Димитър Подвързачов.

  Като интересно предизвикателство с частична ефективност определи необичайните репетиции, които служат само за научаване на репликите, новият режисьор на разградския театър Робин Кафалиев. „Ако искаш да създадеш нещо, приемаш пречките, бориш се с тях доколкото можеш. Проблемите и ограниченията важат не само за нас, а за всички.“, отчете Робин. Ако отново се въведат рестрикции, остава да се съобразяваш с тях, но е „просто жалко за всичко, което се случва.“

  Вестник "Екип 7"

  /със съкращения/  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »