Събота, 6 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.07.2020  » Отбелязаха 152 години от слизането на брега на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа


  Представители на общинската администрация в Ценово и на кметството в Новград отбелязаха 152-та годишнина от стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Към тях се присъединиха и родолюбци от Сливен, които за шеста поредна година организират похода „По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“. Белокаменният паметник на брега на Дунава, където е устието на река Янтра, беше отрупан с венци и цветя от признателните потомци. Сред гостите, пристигнали да почетат паметта на двамата войводи и четниците, бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, общински съветници и представители на местната структура на запасното войнство.

  В словото си кметът на Новград Диана Копчева подчерта, че преминаването на четата е знак за освобождението на поробения български народ. „Смели и горди български чеда поемат своя страшен, но славен път към Балкана за извоюване на свободата на поробената си родина. Преди 152 години нашите предци са посрещнали с радост и надежда четниците, поели по трудния път на саможертвата в името на свободата на народа ни“ изтъкна кметицата на селото..

  Отец Иван отправи молитва за успешен поход като присъстващите запалиха по свещичка за подвига на българите, дали живота си за свободата на България. Момичета, облечени в четнически униформи, развяха знамето на свободата и прочетоха клетвата, дадена от четниците, стъпвайки на българския бряг. Историкът-изследовател Стоян Стоянов разказа любопитни моменти за сформирането на четата, за първите й стъпки в България.

  „Походът-поклонение ще премине по пътя на четата, ще се посетят местата, където четата е водила сражения, ще се отдаде заслужена почит към борците за свобода. За първи път инициативата е включена в културния календар на Община Сливен. В групата се включиха много ученици и родолюбиви млади хора“, допълни организаторът на похода Христо Батинков.

  „По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ да се превърне в национално събитие е идеята на организаторите. Любопитен факт е, че в тазгодишното издание сред походниците е семейство преподаватели по програмата „Еразъм“ от Грузия.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »