Събота, 24 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.09.2020  » Литературният фестивал на МД Елиас Канети започва с театър

  В условията на „новото нормално“ МД “Елиас Канети“ разположи събитията от Литературния фестивал между 1-ви и 16-ти октомври. Това е 13-та му година и, както обикновено, той събира писатели, поети, музиканти и артисти от България и Европа. Словото, което говори, разказва, предизвиква емоции на противоположни полюси, съгласия и несъгласия, е подчинено на мотото „Възможни светове“. Публиката ще влезе в тях с театър, музика и, естествено, с литературни четения. За да върви „в крак“ с новите тенденции в прозата и нейната естествена симбиоза с други изкуства.

  Фестивалът започва с театър. Четирима независими артисти го откриват на 1-ви октомври със своя прочит на „Каспар“. Текстовете са на Нобеловия лауреат за литература Петер Хандке. В следващите дни предстои задочна среща между този спорен за мнозина австриец и писателката Олга Токарчук, също с Нобелова награда за литература. Полският културен институт представя 3 книги на своята сънародничка, както и изложба „Съкровищата на Краков“.

  В деня, когато Германия празнува 30 години от Обединението, гости на Фестивала със свои книги ще бъдат двама „нови германци“, родени: Николина Скендерия в Хърватска, а Томас Перле в Румъния. Златко Енев - един българин, също избрал отдавна живота в Германия, написва „Възхвала на Ханс Аспергер“ с опит от първо лице. Родител на дете с този синдром, той ще разкаже на живо как човек решава да сподели толкова лични, при това безпощадно,преживявания.

  Русенски автори на поезия и проза работиха заедно със Сара Ренар за проекта Soundtrack Ruse 2020. Слово и музика в една балканска среща на 4-ти октомври. Сара е хърватката, която тази година спечели стипендията на МД“Елиас Канети“, финансирана от Конференцията на дунавските ректори. Ще има също „Анализ на (не)възможните светове на киното“ с представяне на книгата „Филмова психоанализа“, прожекция на филма „Паразит“ и среща с Андреас и Вивиан Хамбургер – двамата „виновници“ за един цял фестивален ден. Неслучайно на финала е срещата със Здравка Евтимова.


  На сайта на МД“Елиас Канети“ ще намерите цялата програма, както и подробна информация за минали и предстоящи събития.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »