Събота, 28 Ноември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели
     28.11.2020 - ВиК-Русе спира визуалното отчитане на водомерите
  Вижте начините за отчет и плащане

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.11.2020  » 30% от персонала на двете големи болници в Русе е под карантина
  Няма да има отделна болница за лечение на пациенти с COVID-19 в област Русе, поне на този етап. Такова е становището на Областния оперативен щаб след проведена по-рано среща между временно изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов и ръководствата на болниците в региона, която е продиктувана от писмо на министъра на здравеопазването, с което се иска мнението на областните оперативни щабове за това дали може да се направи подобно преструктуриране.  Оказва се, че в града не е възможно една от двете университетски болници да бъде превърната изцяло за лечение на пациенти с COVID-19, най-вече поради липсата на персонал и невъзможността за прехвърляне на медици от едно в друго лечебно заведение. Няма да се обособява и друга сграда, в която да се лекуват единствено и само такива пациенти, защото това ще изисква сериозен финансов ресурс, а също така ще доведе и до загуба на ценно време.

  Приблизително 30% от медицинския персонал на двете университетски болници в Русе е под домашна карантина. Идеята, която е лансирана от Областния оперативен щаб е легловата база на двете университетски болници в Русе за лечение на пациенти с коронавирус да се увеличи до 50% от целия им капацитет. Освен това определените за момента легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в областта са 329, а хоспитализираните пациенти към момента са 405.

  На практика само 21 са свободните легла и те се намират в Комплексния онкологичен център. На останалите места капацитетът е сериозно надвишен, като най-много е в Университетска болница „Канев“, където са приети 219 пациенти при предвидени 149 легла. Подобна е и ситуацията в УМБАЛ „Медика Русе“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, където на лечение се намират 27 пациенти повече.

  Поетапно се върви към повишаване броя на леглата за лечение на пациенти с COVID-19, като в близките седмици в УМБАЛ „Канев“ и „Медика Русе“ е възможно той да достигне до 50% от общия леглови капацитет.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »