Четвъртък, 4 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2021  » Две бебета навръх Бабинден се родиха в УМБАЛ Медика


  С две новородени дечица започна Денят на родилната помощ и четвъртият рожден ден на родилното отделение за лекарите, акушерките и сестрите от УМБАЛ „Медика Русе“. След като помогнаха на бебетата да се появят на бял свят,  медиците отбелязаха професионалния си празник с тържество, което се излъчваше на живо във Фейсбук страницата на УМБАЛ „Медика Русе“. Специалистите направиха равносметка за миналата година и отчетоха ръст на ражданията с 15%, спрямо 2019 г. 


  През 2020-та година в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ са проплакали 317 бебета, от които 5 двойки близнаци. Момченцата за годината са 168, а момиченцата – 149. Най-голямото бебе е тежало 4430 гр., а най-малкото - 1800 гр. И двата рекорда са на дами. Недоносените бебета са били 21 – всички се развиват добре. Запазва се процентното съотношение на ражданията по естествен и оперативен начин.

  Родилките, избрали „Медика“ за този важен момент в живота си, са били на възраст между 17 и 46 години. Основната част от тях са от гр. Русе, но и семейства от съседни области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. избират професионалистите на „Медика”.  Екип от  9 акушер-гинеколози, двама неонатолози и двама специализанти, подпомагани от  8 акушерки и 6 медицински сестри се грижи за безпроблемното им раждане и полагане на професионални първи грижи за бебетата.

  За емоционалния комфорт на майките екипът подсигурява спокойна и ведра атмосфера в отделенията. Пациентките получават жестове на внимание и лично отношение.  В края на миналата година родителите на всички новородени бяха трогнати от подаръците – коледни играчки за елха с отпечатък от крачето на бебето им.

  През 2021-ва година продължава и съвместната инициатива на УМБАЛ „Медика Русе“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - „Четящо бебе“. Инициативата започна още преди началото на извънредното положение и бе временно прекъсвана заради обстоятелствата. По западен пример, новородените в болницата ще получават своята първа годишна читателска карта за Детския отдел още при изписването. Картите са безплатно подсигурени от библиотеката, а бебетата ще получават и подарък – книжка – от лечебното заведение.

  Въпреки че Бабинден 2021-ва година в УМБАЛ „Медика Русе“ премина без гости, екипът проведе ритуала по измиване на ръце на акушер-гинеколога с най-голям стаж на смяна, който тази година бе д-р Стела Минчева. Акушерката, поливаща водата нарече годината да е здрава, мирна и щастлива, а бебетата да се раждат така лесно, както сапунът се плъзга по ръцете.

  След минутите на почивка и душевен празник работата на медиците продължи с обичайния си динамичен ритъм, а благодарните и щастливи майки ги отрупаха с виртуални цветя и поздрави.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »