Понеделник, 8 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.02.2021  » Значими жени в историята: от Братислава до Русе в София

  От днес до 12 март в София, в министерството на външните работи, може да бъде разгледана изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“.

  Събитието се реализира по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Посолството на Словашката република в София, Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ като част от програмата за публична дипломация.


  г-жа Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра  на външните работи

  Изложбата съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с Регионалния исторически музей в Русе и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката република в София в сътрудничество с гражданското сдружение CHARAKTER – Film Development Association.

  г-н Милен Люцканов, заместник-министър на външните работи

  Проектът “Жените в историята” от Русе осветлява скритото културно наследство и показва места на памет, важни за местната общност. Изложбата дава систематизирана информация за историята на женското движение, за персонажи в историята на Русе от ХIХ до ХХI век в различни сфери: култура, спорт, бизнес, граждански права, доброволчество, екология, както и свързаните с тях места на памет. Обхванати са както национално значими  личности (Баба Тонка, Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова), така и актриси, поетеси, спортистки - повече или по-малко познати на публиката. Проектът се роди с помощта на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ преди две години. Над 450 русенски ученици научиха повече за вдъхновяващите примери на жените в историята и участваха в занимания по гражданско образование.

  Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия в България

  От своя страна, изложбата на Посолството на Словашката република в София „Първите жени“ представя житейски истории на известни словачки, които се реализират като първи в различни области на обществения живот. Изтъкват се успехите на жените,  отразяват се важни въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената в словашката история. В същото време изложбата отразява и приноса на представените личности за развитието на науката, културата и националната идентичност.

  г-жа Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“ Русе

  Проектът „Значими жени в историята - от Братислава до Русе“ свързва двете концепции, поставя ги в контекст, изгражда мостове между културите на двете държави. Заедно с това събитието изпраща общо послание за уважение и равенство, за постигане на диалог и почит към историческата памет.

  Инициативата се реализира от Държавния културен институт към министъра на външните работи и има за цел да постави във фокус ролята на жената в обществения дискурс. Експозицията оживява ново пространство в сградата на министерството на външните работи в София, където се очакват бъдещи подобни гостувания.

  Заради епидемичните мерки събитието бе открито при ограничено присъствие вчера, 22 февруари 2021. По тази причина и посещението на изложбата се осъществява след предварително записване на тел. 0886966416. Експозицията е достъпна до 12 март.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »