Неделя, 18 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.03.2021  » Индексът на гражданското участие в Русе: среден три, почти
  Почти тройка връзват гражданите и властите в Русе според измерения наскоро Индекс на гражданското участие в общината. Сега той отбелязва 2,94 в сравнение с 2,69 за 2016 г., когато беше изследван за пръв път (по скала от 1 до 6, където 6 е максимумът).


  В началото на 2021 г. отговорът активно ли е гражданското общество в Община Русе все пак намира положителен отговор. Въпреки че скептиците биха възразили: sans changement -без изменение, както се шегуват с нивото на река Дунав в сантиметри по този край.

  Гражданите на Русе настояват за по-чисти въздух и води, организират реакции срещу общия устройствен план на града, искат промени в различни нормативни актове на местните власти. Заедно с това са леко уморени от липсата на адекватни и ефективни резултати от техните действия. Методът на Индекса е разработен от Форум Гражданско Участие и включва провеждане на фокус-група от граждани, представители на неправителствени организации, бизнес, културни институции и местни власти.

  Членовете на фокус-групата в Русе коментираха гражданското включване в местните политики в три аспекта: доколко е благоприятна институционалната среда, доколко гражданите и НПО са инициативни и какъв е ефектът от гражданското участие.

  Леко влошена институционална среда, заради формално работещи консултативни структури. Запазено средно ниво на активност у гражданите и НПО. Сравнително по-голям ефект от гражданското участие спрямо нивото отпреди пет години.

  Това са изводите на фокус-групата по отделните показатели на Индекса. Много си приличат препоръките, давани от изследването както през 2016 г., така и през 2021-а.

  Местните власти не използват достатъчно експертизата на гражданите за решаване на важни въпроси; липсва Фонд за подкрепа на НПО; има необходимост да се подобряват процедурите за обществени обсъждания и консултации. От друга страна се насърчават НПО по-активно да търсят входове за гражданско участие и да оказват натиск за промяна към дигитално управление. Изследването дава препоръка за повече солидарност в гражданския сектор.

  Критични изводи и препоръки се съдържат в Доклада за индекса на гражданското участие в Община Русе 2021, изготвен от Цвета Ненова, граждански активист, който може да видите тук.


  Индексът е стартова дейност по проект „Граждански мониторинг за прозрачно управление“на трима партньори:Форум Гражданско Участие -София, Сдружение „Европейски пространства 21“-Русе и „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“-Бургас,с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Активни граждани в Русе създават в момента Граждански екип за наблюдение (ГЕН). През следващите месеци ГЕН ще прави мониторинг на избрани политики и проекти в Община Русе.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »