Четвъртък, 23 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.06.2021  » Спектакъл Извън рамките ще покажат Малките, Големите и Артистите


  Спектакъл „Извън рамките“ ще покажат Малките, Големите и Артистите на 17 юни, четвъртък, от 18:00 ч. в салона на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе. Мултимедийният пърформанс се създава по проект „Извън рамките. Креативност в общността. Взаимодействие чрез изкуство и диалог“ на сдружение „Европейски пространства 21“, подкрепен от Национален фонд „Култура“, програма „Социално ангажирани изкуства“ 2020.

  Партнират Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Сдружение „Еквилибриум“ и Комплекс за социални услуги за деца и семейства КСУДС.

  В цялостната реализация по измислянето на историите, претворяването им на сцена, образите, сценографията, видеоепизодите и анимацията участват 20 деца и подрастващи от различни социални групи. Малките са от маргинализирани общности или с трудни семейни истории. Големите завършват училището по изкуствата или учат в Английската гимназия на Русе.


  „В продължение на няколко месеца работихме заедно. Дискутирахме важни и вълнуващи въпроси като Страх и Общуване, Страх от Общуване, Приятелство, Другите и Толерантността. Нарисувахме ги, после ги оживихме в анимация и ги поставихме на сцена. Използваме методите на играта и на примера на блестящата общност, за да докоснем сърцата на децата и младежите и да насърчим погледите им към изкуството“. Това обясни Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“.

  „Сценарият включва историите на децата и младежите, сресахме думите заедно, заедно оформихме посланията. Всяко дете може да влезе в света на изкуството, важното е кой и как му отваря вратата“, каза Илия Деведжиев, сценарист и ръководител на творческите ателиета.


  „Като основна част от сценографията използваме образите, нарисувани от Малките, или историите на Големите. Оживихме ги чрез техниката на снимана анимация, която често използвам в мои собствени творби“, разказа визуалната артистка и сценограф в проекта Еслица Попова.

  „За децата от Комплекса, които имат драматични лични съдби и често ниска самооценка, да работят с професионалните артисти беше много важно. Сигурни сме, че поне нещо в тяхната душа се променя, и гледат с други очи на изкуството“, сподели Светла Межри, директор на КСУДС.

  „Още преди да започне проекта направихме анкета сред децата и родителите и те искрено искаха да се включат в дейностите. Всяко дете има нужда от подкрепа и внимание, за да се отключи към света, мисля, че „Извън рамките“ го направи“, е мнението на Стефка Петева, координаторът от КСУДС.


  „Надявам се, че въпреки трудностите и предизвикателствата, успяваме да създадем вълшебства, които да покажем в пърформанса. Не резултатът е важен, а Пътя, който заедно изминаваме – професионалните артисти и децата“, обясни режисьорът Димитър Липовански.

  Спектакълът ще бъде заснет и разпространен онлайн в партньорски мрежи и канали. Видеонаръчник ще опише добрите практики от процеса и ще бъде споделен с други професионални артисти, които работят с проблемни социални групи в ангажирани изкуства в България.

  Подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ през 2020-а година дава шанс за живот на този проект. Стойността на финансирането е 14852 лв. В продължение на 11 месеца 7 творци работят с 20 деца и младежи, увличат повече от 200 представители на различни целеви групи. Резултатите от проекта ще достигнат до повече от пет хиляди души.


  Спектакълът се създава по проект „ИЗВЪН РАМКИТЕ. Креативност в общността. Взаимодействие чрез изкуство и диалог“ на сдружение „Европейски пространства 21“, подкрепен от Национален фонд „Култура“, програма „Социално ангажирани изкуства“ 2020.

  Партньори: Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Сдружение „Еквилибриум“, Комплекс за социални услуги за деца и семейства КСУДС.

  Кои сме ние:

  Малките: Инна, Яна, Джесика, Петя, Ники, Лука, Марк, Мишо, Станимир, Мария-Грация, Емине

  Големите: Александра Мицова, Йоана Петрова, Кристина Игнатова, Рая Карталийска, Розалина Пенчева, Селин Зекки, София Кокаланова

  Артистите: Сценарий: Илия Деведжиев, Цвета Ненова; Режисьор: Димитър Липовански; Сценография и анимация: Еслица Попова; Камери: Димитър Липовански, Теодор Мечев; Звукова среда: Илия Деведжиев; Монтаж и анимация: Теодор Мечев, Димитър Липовански; Дигитално студио продукция и постпродукция: Арена Медиа; Асистенти: Христина Трифонова, Огнян Балканджиев; Асистенти КСУДС: Светла Межри, Стефка Петева и колегите им. А, и незаменимата ни счетоводителка: Милка Русева (госпожа!)

  Събитие във Facebook: ИЗВЪН РАМКИТЕ: Спектакълът

  Харесайте страничката ни: Facebook: @ramkiteout

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »