Понеделник, 20 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.06.2021  » Научна конференция по повод 800 г. от основаването на Скалния манастир Свети Архангел Михаил при Иваново

  В четвъртък, 17-и юни, от 14.30 ч. в Историческия музей в Русе стартира първото заседание от Националната научна конференция по повод 800 г. от основаването на Скалния манастир „Свети Архангел Михаил“ при Иваново, Русенско от Свети Йоаким, патриарх Търновски. Тя се провежда под егидата на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО в Русе и Велико Търново. В нея участват 40 учени-медиависти от страната и чужбина, чиито усилия са насочени към разкриването на средновековните тайни.

  Директорът на Националния исторически музей – доц. Бони Петрунова, ще разкаже за „Пръстенът на Георги от Калиакра“, д-р Мариан Нягое от Турно Северин ще представи отбранителни съоръжения от този стар български град в периода 13-15 век, а проф. Константин Тотев ще предложи реконструкция на една съставна икона от Средновековния Червен. Една част от изследователите се фокусират върху самите скални църкви – тяхната йерархия в света на монасите, възможни функции на употреба, връзките им с други манастири в Добруджа, както и представянето им като част от дунавските археологически пейзажи. Оформи се специална секция, съсредоточена върху Средновековния Червен и неговото археологическо проучване, върху конкретни находки, които подсказват, че един от дарителите на Червен е Константинополски патриарх.

  В програмата има и научни изследвания, които имат далеч по-широки рамки – проф. Пламен Павлов се е спрял на личността на цар Иван Асен II, но владетелят е първият дарител на скалните църкви при Иваново. По този начин всички заявени теми гравитират към 800 годишнината, с което се оказват важни за всички нас. Скалните църкви при Иваново са първият в България обект на наследството, за който българските медии публикуват текст. В русенския вестник „Славянин“ от 12 май 1879 г. излиза обширна статия за скалните църкви, които са посочени като старина. През 1978 г. в Луксор Ивановски скални църкви са включени в Листа на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »