Събота, 4 Декември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.10.2021  » Опашки от желаещи за имунизация в Русе
  Опашки от желаещи за имунизация срещу коронавирус има пред лечебни заведения и пунктове в Русе. Това коментира изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в града д-р Искра Генева за БТА. Опашки има и за антигенни тестове.

  В Практикер имунизацията е придружена и от ваучер на стойност 20 лв.

  По думите на д-р Генева това е ефект от заповедта на министъра на здравеопазването, която е в сила от днес. В Русенско само през вчерашния ден са поставени 404 ваксини. От тях осем са на деца на възраст между 12 и 18 години.

  Административният директор на лечебни заведения "Медика" Алис Муртезова коментира, че ако преди заповедта през пункта за ваксинация са преминавали средно по 50-60 души, то през вчерашния ден имунизираните са били 140, а днес до 10.30 часа ваксина са получили 40 души. "Работя като шофьор и ми е нужен сертификат. Ако не беше заповедта, щях да се ваксинирам по-късно, защото съм преболедувал", каза 45-годишният Светлин Георгиев, който изчакваше реда си пред пункта за имунизация.
  На опашката се бе наредила и 20-годишна жена, която обясни, че не се ваксинира заради заповедта, но по-рано не е имала възможност и по тази причина решила да е днес.

  48-годишният Герасим Атанасов, който е охранител в голям търговски център в Русе, също бе сред желаещите да се ваксинират. "Ако трябва да бъда честен, досега изпитвах определени резерви срещу ваксинацията. Имунизирам се основно заради заповедта, защото има проблем с достъпа до работното ми място. Отделно, ще бъде възпрепятстван да отида на заведение", каза мъжът.

  Муртезова обясни, че подкрепя заповедта, но според нея "кризи не се управляват по този начин - от днес за утре".

  "Кризи се управляват със стратегия и това трябваше да се случи много по-рано. Сега това напряга лечебните заведения. Приемаме повече пациенти с коронавирус, както и такива с постковидни синдроми, а в същото време трябва да осигурим допълнителни екипи за ваксиниране и за антигенни тестове", каза Муртезова.

  Тя обясни, че тази сутрин пред лечебното заведение е имало и антиваксъри, които са раздавали на хората листовки с невярна информация за ваксините.

  Муртезова коментира, че по-малко от 20 на сто от служителите в болницата не са ваксинирани, като голяма част от тях били с автоимунни заболявания, други имали антитела, тъй като са преболедували наскоро, а единици били нежелаещите да се имунизират.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »