Сряда, 19 Януари 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.12.2021  » Готова е програмата на Мартенски музикални дни 2022

  Готов е проектът на програма за следващото издание на фестивала Мартенски музикални дни през 2022 година. Общинските съветници ще приемат програмата и проектобюджета на сесия на 13 декември. Структурата на фестивалната програма е балансирана от 7 оркестрови програми, 10 ансамблови концерта и 1 оперен спектакъл, като предлага селекция на артисти и състави от 7 страни на Европа и света.

  В художествено отношение програмата е доминирана от актуалните за музиката тенденции през 2022, когато ще бъдат чествани именити композитори на 19-то и 20-то столетие като Равел, Дебюси, Скрябин, Онегер, Л. Николов и др. Във фокуса на вниманието попадат и малко известни творби като Концерта за цигулка и пиано от Моцарт, рядко изпълняваните оркестрови произведения като Втора симфония от Скрябин или Цигулковия концерт на Корнголд.

  Особено привлекателни за публиката са и тематизираните ансамблови програми с музика от Брамс, Шуберт, Дебюси, Пуленк и Рахманинов, както и пъстрата и атрактивна за публиката жанрова програма на Литовския оркестър с музика от Сарасате, Сен-Санс и Дворжак със солист и диригент виртуозният руски цигулар Сергей Крилов.

  2022 година ще ни предостави редкия шанс за първа среща с имена от класата на Симон Трпчески, Вахан Мардиросян, Хосе Кура, младия и особено нашумял напоследък с екстравагантните си кросовър-програми немски струнен квартет Вижън, както и забележителните със своята международна кариера инструменталисти Сергей Догадин и Павел Гомзяков. Сред елитните участници във фестивала е и един от най-добрите струнни квартети в света, Квартет „Модиляни“.

  Срещите с големите оркестрови формации винаги са били във фокуса на зрителския интерес и 61-то издание на фестивала предлага особено атрактивни идеи в това отношение. Сред тях са Литовския камерен оркестър, Румънския национален оркестър под диригентството на световноизвестния румънски диригент Кристиан Мандял, Софийската филхармония, Камерният оркестър „Софийски солисти“ и Русенският фестивален оркестър – един уникален за България проект, който всяка година събира в Русе десетки първокласни български инструменталисти от цял свят, част от които възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ в Русе.


  Специално място във фестивалния афиш заемат и най-успешните на националната и международна сцена български музиканти, представители на различни генерации, сред които Светлин Русев, Пламена Мангова, Минчо Минчев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Людмил Ангелов, Драгомир Йосифов, Диан Чобанов, Росен Идеалов, както и отличните български ансамбли „Фрош“ и „Flautissimo“ – последният също дебютант на фестивалната сцена в Русе.

  Бюджетът за 61-то издание на фестивала е разработен на базата на договорените с участниците в програмата финансови условия, както и на основание на очакваното външно финансиране от страна на Министерството на културата и редица местни и национални дарители и спонсори.

  Общата рамка на предложения бюджет по приходите и разходите за 2022 е 250 000 лв. Средствата по приходната част на бюджета предвиждат размер на общинската субсидия от 140 000 лв., и размер на финансирането от други източници от 110 000 лв., което оформя дял от 44 % от приходната част на бюджета. Увеличението на общинската субсидия, както и на очакваните приходи от други източници е минимално и се дължи преди всичко на задълбочаване на финансовата криза, в която сме принудени да работим от доста време насам.

  Разходната част на бюджета е развита в рамките на планираните средства по приходната му част и достига сумата от 250 000 лв., като включва присъщите за провеждането на фестивала разходи за възнаграждения на артистите и съставите и хотелско настаняване – общо в размер от 212 470 лв. и организационно-технически разходи, в т.ч. разходи за промотиране и реклама на фестивала, самолетни билети, техническо обслужване, разходи за авторски права, осигуровки и др. – общо в размер от 37 530 лв.

  В случай, че епидемиологичната и икономическа ситуация в страната се влоши в началото на следващата година, организаторите запазват правото си да редуцират програмата на фестивала, както и разчетите по нейното финансово осигуряване.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »