Петък, 20 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.01.2022  » Общината не планира намаляване на уличното осветление, въпреки цените

  „Община Русе ще получи компенсации за тока от правителството и през месец януари и за момента не планираме намаляване на уличното осветление“, заяви днес кметът Пенчо Милков.


  По повод непрекъснато нарастващите цени на електроенергията той свика среща с кметовете на малки населени места. Една от основните мерки, които могат да помогнат на малките кметства да покрият енергийните си разходи, е подмяната на часовите системи за регулиране на осветлението с нови. В някои от населените места часовниците не са подменяни от години, което води до десинхронизация в работата на лампите и е причина на места те да светят и през светлата част на деня.


  „Ще изпратим служителите на ОП „Комунални дейности“, които ще подменят часовниците с нови“, увери кметът.

  Той допълни, че ел. техниците ще  направят проверки по трафопостовете и за неправомерно пренасочване на енергия от домакинствата, тъй като в някои от селата потреблението продължава да расте, въпреки че масово осветителните тела са подменени с енергоспестяващи. 

  Друго предложение бе решаването на енергийния проблем в дългосрочен план чрез изграждането на фотоволтаици върху сгради или празни общински терени в Мартен и селата. Присъстващите подкрепиха идеята и споделиха, че ще се включат в организираната от общината среща с фирми, предлагащи тази услуга, за да се запознаят с изискванията им за построяването на алтернативните генератори.

  От разговора на кмета Пенчо Милков с представители на Националното сдружение на общините в Република България стана ясно, че се работи за промяна в Програмата за компенсиране на небитовите потребители. От НСОРБ настояват, като предоставящи обществени блага на гражданите общините да получават по-голяма помощ, защото те са „публични“ потребители, а в момента се считат за „небитови“, каквито са търговските дружества.

  Кметът заяви, че ситуацията се следи непрекъснато и при необходимост ще бъдат взети навременни мерки. В сила е и заповедта му от декември за икономии при ползването на електроенергия в различните дирекции и звена на общината.

  Той припомни, че предстои подписването на договор за обследване на уличното осветление по цялата ѝ територия. Резултатите от него ще спомогнат за масовата подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »