Вторник, 27 Септември 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.08.2022  » Андрей Новаков с нов регламент за обработка на ТИР на границата


  Законодателна евроинициатива, която ще доведе до трикратно намаляване на времето за обработка на товарни автомобили, а от там и до разрешаване на проблема с километричните опашки по граничните контролно-пропускателни пунктове, не само в България, но и в цяла Източна Европа, е предприел евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. Той заяви, че през последната половин година с колегите му работят по проблема с опашките по границите и те виждат решението във въвеждане на Европейски регламент, който да фиксира време за проверка на камион на границата не повече от една минута. В момента един ТИР престоява поне 3 минути. Ако регламентът бъде приет, това означава, че опашките ще намалеят трикратно, смята евродепутатът.

  "На европейско равнище имаме решение от няколко стъпки. Първата е събиране на 100 хил. подписа, за да внесем петиция до Европейския парламент, с което да сезираме всички европейски институции за решаване на проблема. Второ: в момента в ЕП е внесено законодателство, което определя време за чакане на влак на граница от 15 минути. Това означава, че нито един влак не може да чака повече от 15 мин. при пресичане на европейски граници. Това, което ще направя, е да внеса изменение в този регламент – да определим максимално време за проверка на камион от една минута", каза Андрей Новаков.

  Плановете са подписката да бъде внесена в първите работни дни на ЕП през септември, а до нова година да има яснота за конкретните срокове, в които нещата ще се случат, тъй като този проблем не е само на ГКПП Дунав мост, но и на всички гранични пунктове в България, Гърция, Румъния, Словения, Унгария и др. страни от Източна Европа.

  Проблемът е особено наболял за русенци, припомни областният координатор на ГЕРБ Георги Кръстев и посочи, че в последно време наблюдаваме истински транспортен хаос и барикади от тирове, които продължават с часове. Имаме конкретни предложения, които ще входираме на инициираната от ГЕРБ извънредна сесия на Общинския съвет, каза председателят на групата общински съветници на партията Орлин Дяков. Сесията ще бъде свикана единствено за дискутиране на този проблем и намиране на конкретни решения за него.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »