Сряда, 7 Юни 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.03.2023  » Българе представят в Русе спектакъла Паисий
  В навечерието на празника на Русе - Гергьовден, след четиригодишно отсъствие от русенската сцена Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" ще представи пред русенци и гостите на града своя нов проект "ПАИСИЙ".


  Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през отминалата 2022 година, и към момента е видян от зрителите на много градове в страната. Постановката е единствена по рода си, в последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена. 

  На 4 май 2023 г., четвъртък, от 19 часа в Голамата зала на Доходното зднание в Русе ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд "История славянобългарска". Те ще бъдат поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски - актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий. Като русенец Димитър Селенски е добре познат на театралната публика още от юношеските си години. През 2014 г. актьорът бе удостоен със Златна значка "Русе" за участието си в спектакъла "Последната нощ на Апостола" и по повод неговата 60-годишнина. 
   
  Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови страници от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Русенци ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл "БЪЛГАРЕ". "ПАИСИЙ" е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест, която държи гръбнака ни изправен.

  Специален за репертоара на "БЪЛГАРЕ" този спектакъл е и с участието на най-младия солист в историята на ансамбъла - 7-годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност печели овациите на публиката.

  Представлението ще се проведе под патронажа на кмета на Русе Пенчо Милков.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »