Събота, 2 Март 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.12.2023  » Русенският университет има нов ректор
  Русенският университет има нов ректор. Това е проф. д-р Пламен Кангалов, който досега заемаше поста заместник-ректор по учебната работа. Той бе избран на Общо събрание на Русенския университет. 


  Подготовката за този избор започна още през юни 2023 год., когато Академичният съвет утвърди график за провеждането на изборите, а Общото събрание на университета избра Централна комисия по подготовка на изборите. Всяка академична общност – на хабилитираните и нехабилитирани преподаватели, на студентите и докторантите, както и на служителите в университета, излъчи свои представители за участници в новото Общо събрание на университета.


  Единственият кандидат за поста ректор бе проф. д-р Пламен Кангалов.
  В обръщението си към Общото събрание той декларира, че ще положи всички усилия Русенският университет да е модерен, иновативен и проспериращ. Той бе категоричен още, че академичната общност на Русенския университет е най-ценния капитал на висшето училище.
  В тази агресивна конкурентна среда е необходимо да гарантираме устойчиво развитие на Русенския университет и той да е сред водещите европейски университети, допълни още проф.д-р Кангалов.


  Той се ангажира да ръководи престижната институция със същата степен на ангажираност и посветеност, както и всички преди него. „Нека продължим да поддържаме високите стандарти на образование и научни изследвания, с които Русенският университет е известен. Ще се стремя да отстоявам авторитета и лидерската позиция на висшето училище, както и да търся пътища за постигане на нови високи успехи.“, каза проф. Кангалов.
  След представянето на платформата за управление започна и тайното гласуване, което продължи около един час.

  Кандидатурата на проф. д-р Пламен Кангалов за ректор на Русенския университет бе подкрепена със 184 гласа.


  Със 157 гласа досегашният ректор акад. Белоев бе избран за председател на Общото събрание. За същата позиция лично кандидатурата си бе издигнал и доц. Любомир Любенов от Факултет „Бизнес и мениджмънт“.
  Акредитациите на Русенския университет показват мястото му, а оценките ни задължават да вървим напред и да се развиваме. В годините съм се стремил Русенският университет да е за пример. Гордея се с построеното и реновираното в университетския кампус, От платформата за управление на проф.д-р Кангалов се вижда приемственост и посоката на развитие. Като академик на БАН считам това не само за лично постижение, но и на Русенския университет. Нека университетът остане крепост на знанието и мъдростта, която трябва да се брани с всички възможни сили. Ще се радвам заедно да продължим да работим в името и за неговото благо.

  За заместник-председател на Общото събрание бе избрана доц. д-р Анелия Манукова, събрала 186 гласа.

  Председател на Контролния съвет в новия мандат е проф. Митко Николов, избран на поста със 192 от гласовете на участниците в заседанието.
  Членовете на Общото събрание на Русенския университет решиха още, че новият Академичен съвет ще се състои от 45 души, а Контролният ще има 9 членове.

  В началото на заседанието досегашният ректор акад. Христо Белоев направи кратка ретроспекция на  постигнатото през управленския си мандат, като акцентира върху обновяването на материалната база, израстването на академичния състав и постиженията на университета на национално и международно равнище.

  В процедурата по гласуването всеки трябваше да пусне четири бюлетини за всеки един от изборите – ректор, председател на Общото събрание, зам.-председател на Общото събрание и председател на Контролния съвет.
  С категорично мнозинство Общото събрание избра проф. д-р Пламен Кангалов за ректор на Русенския университет.

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »