Събота, 2 Март 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.12.2023  » Близо 100 са вече делата за домашно насилие в съда

  Ранното разпознаване, подкрепата и превенцията на домашното насилие бяха сред основните теми на национален форум, в който участваха и експерти от Областна администрация – Русе. По време на двудневното събитие, което се проведе във Велико Търново, бяха представени най-съвременните европейски методики за разпознаване на домашното насилие и предприемане на навременни мерки за адекватно противодействие. 


  Форумът се реализира в рамките на проект „Подкрепа за жертвите на домашно насилие чрез програма за повишаване на капацитета и осведомеността сред специалистите по човешки ресурси“ и е насочен предимно към разработване и прилагане на обучителна програма за повишаване информираността и възможностите за действие по темата за домашно насилие. Специфичната целева група на проекта са експертите, изпълняващи функции на човешки ресурси в държавната администрация. След свързаната с Ковид-19 изолация стана ясно, че базираните на равнопоставеност подходи за подкрепа и насочване на жертви на домашно насилие трябва да се използват в сферата на работното място, защото това е единственото пространство, чрез което жертвите, живеещи в изолация със своите насилници, могат да бъдат достигнати.

  В изпълнение на дейностите по проекта са разработени програми за обучение сред експертите по човешки ресурси, както и методически материали и наръчници, които да съдействат за доброто разбиране на материята и да служат като помощни средства при разговори и последващи обучения вътре в администрациите по темата за домашното насилие.
  Институтът по публична администрация е партньор в проекта, който се изпълнява съвместно с Центъра за изследване на демокрацията и Асоциация „Деметра“.

  Проектът е с продължителност от две години /2022-2024 г./ и се финансира по програма „Граждани, Равенство, Права и Ценности“ на Европейската комисия.

  По последни данни по реда на Закона за защита от домашно насилие в Районен съд – Русе от началото на тази година досега са образувани 98 дела. Над половината от тях са по молба на жени.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините



 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА



 • всички интервюта  »