Вторник, 16 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.06.2024  » Избрани кадри от Музея на фотографията ще бъдат показани в Русе

  На 13 юни 2024 г. по покана на новосъздаденото в Русе “Градско фотографско дружество“ пристига уникална изложба от Музея на фотографията в Казанлък. Тя ще бъде открита от директора на музея Стефан Папукчиев, както и от изтъкнатия български фотограф Александър Иванов от 18:00 часа в галерия „Библиотека“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

  Малко история:


  В Казанлък на 4 април 1963 г., около 25 човека подписват акт за учредяване на Кино-фото клуб „Искра“. Основател и първи негов художествен ръководител е ф.х. Артин Азинян, заслужил „Искрист“, управител на ДП „Фотография“ клон Казанлък, член на клуба на фотодейците в България.  Казанлъшкият клуб е един от първите у нас. Сред основателите е и писателят Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Първата общоградска фотоизложба е организирана през 1964 г., в нея участват 26 автора. Първото цялостно представяне на фотоклуба е през 1969 г. в заключителния етап на III трети републикански фестивал, в който участват 32 автора от Казанлък. Присъдено им е званието „Лауреат“ и златен медал.

  Общи изложби са организирани през 1985, 1987 и 1988 г. През тези години казанлъшките фотографи постигат върхови успехи и печелят заслужен авторитет. Първият фотосалон на казанлъшките фотографи е организиран от Музея на фотографията в Казанлък и е проведен в края на 2018 г. За селекция постъпват около 140 фотографии на 42 автори. Техният брой нараства всяка следваща година. През 2023 г. за участие в Шести салон на казанлъшките фотографи постъпват 176 творби на 64 автора.

  Всяка година жури от изявени майстори на светлописа подбира фотографии за изложба.

  От 2022 г. Салонът е с конкурсен характер. Тази безценна история ще гостува специално подготвена за Градското фотографско дружество на Русе към Възрожденско читалище "Зора" в Русе.

  Изложбата ще бъде експонирана до 27 юни 2024 г. и ще бъде достъпна за граждани и ценители с работното време на Библиотеката.“

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »