Вторник, 16 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.06.2024  » Младежки форум в библиотеката
  Габриела Петкова и Велина Фурнаджиева от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, гр. Пловдив са носители на Големия приз на журито за най-добър младежки изследователски проект в областта на хуманитарните науки на приключилия в събота – 22 юни, Пети национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2024.  Габриела и Велина получиха грамота и знака на форума за разработката си „Пловдив и 19-майците 1934 г.


  Фаворит на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с най-много използвана библиографска литература са Виктория Великова, Галена Станчева и Преслава Добрева от Математическа гимназия „Баба Тонка“- Русе за доклада „С България в сърцето. Фридрих Грюнангер (1856-1929)“. Те спечелиха плакет на библиотеката, грамота и ваучер за книги.
  Наситената програма с интригуващи теми за пети път събра повече от 100 младежи, учители и млади специалисти от цялата страна в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Бяха представени 55 теми в шест хуманитарни направления. В съпътстващия културен афиш на форума участниците и гостите гледаха презентацията на адвокат Боряна Робева-Стоянова „Ние и авторското право“, етюди от постановката „Направи го отново, Фауст!“, по „Фауст“. Първа част от Йохан Волфганг Гьоте, в изпълнение на Театрална трупа „МАГИМ“ към МГ „Баба Тонка“ – Русе и се включиха в младежката дискусия „Науката, човекът и изкуственият интелект. А сега накъде?“ с водещ Джем Христов.

  За участниците бяха предвидени и разходка до Часовниковата кула и запознаване с Фонд „Акад. Михаил Арнаудов“. Имаха възможност да разгледат три изложби: във фоайето на ІІ етаж - „България - събития, традиции и личности“ с експонати от богатата колекция на русенеца Петър Михайлов, в кръглото фоайе на І етаж - документалната изложба с материали от фонда на библиотеката „Обект 889“, посветена на 70-годишнината от откриването на Дунав мост, а в Галерия „Библиотека“ – експозицията „Избрано“ с творби на 46 автори от Музея на фотографията в Казанлък.

  За първа година в „Арнаудови срещи“ участваха младежи от Берковица, Карнобат и др. От русенските училища силно беше присъствието на учениците от МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“, СУЕЕ „Константин-Кирил Философ“, ПЧСУ „Леонардо да Винчи“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и др.


  Отличените участници бяха наградени от председателя на журито д-р Капка Иванова,  директора на библиотеката Теодора Евтимова и Росица Гойчева - експерт по Български език и литература в Регионалното управление по образованието – Русе.

  Пети национален младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“2024 се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе. Научен ръководител на форума е д-р Капка Иванова.
  Класирането на участниците е качено в сайта на библиотеката.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »