Четвъртък, 14 Ноември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.06.2017  » Йога подобрява сексуалния живот

  Йога подобрява сексуалния живот

  Източник: iStockphoto

  През 2009 г. малко пилотно проучване демонстрира как само след 12 седмици практикуване на йога се отбелязват значителни подобрения в сексуалната функция при мъже на възраст между 24 и 60 години. 

  Общоприетото схващане, че йога подобрява качеството на сексуалните контакти както при мъже, така и при жени, доскоро не бе подплатено с научна обосновка. Доказаните ползи на йога практиките за понижаване на стрес, кръвно налягане, кръвен холестерол, контрол над теглото и някои форми на диабет и подобряване на съня са приемани за свойства, резултиращи в цялостно подобряване в качеството на живот.

  Корейско изследване от 2013 г. акцентира именно върху ефектите на йога върху

  сексуалната функция

  при

  жени

  . Учените избрали 41 жени между 30- и 60-годишна вързаст, с клинична диагноза „

  метаболитен синдром

  “. Този синдром включва нездравословно завишени кръвен холестерол, триглицериди, захар и налягане - набор от рискови фактори, предразполагащи към развитието на

  диабет

  и

  сърдечносъдови заболявания

  . С влошаването на метаболитния синдром се увреждат и половите функции на тялото – понижава се

  либидото

  , настъпват хормонални и метаболитни изменения.

  По време на изследването, 20 жени от групата практикували йога за 12 седмици, останалите 21 – не. Упражненията включвали стандартни пози на йога - асани, като утанасана, триконасана и шавасана.

  В края на 12-тата седмица, дамите практикуващи йога отбелязали подобрения при всички показатели спрямо контролната група, която не участвала в йога класовете. Значително понижение в нивата на холестерол, триглицериди, кръвна захар и налягане били очакваните и постигнати резултати. Неочакваните били – повишено либидо, полова възбудимост, подобрена вагинална лубрикация и повишено удоволствие от сексуални контакти при 19 от 20-те участнички.

  Макар изследването да е с малък брой участници за да бъде статистически категорично, то е само едно от множеството научно издържани проучвания, докладващи за тези и още ползи от йога практиката по целия свят.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net