Понеделник, 10 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.07.2017  » Как да подсилим защитните сили по време на тренировка?
  Имунитет: Как да подсилим защитните сили по време на тренировка?

  Източник: iStockphoto

  Учени от Технологичния университет на Куйнсланд разкриват прост и ефективен начин за подсилване на имунната система – чрез прием на въглехидрати по време на или непосредствено след интензивни физически упражнения.

  Д-р Пийк и д-р Нюбауер публикуват в Journal of Applied Physiology резултатите от изследване, според което консумацията на между 30 и 60 грама въглехидрати за всеки час физическо натоварване води имунната система до постигане на отличен баланс, като по учебник.

  Основното им действие гравитира около нивата на глюкоза – кръвната захар в тялото. Стабилните нива на глюкоза понижават стрес-отговора на тялото към интензивни натоварвания и не позволява излишната мобилизация и свръхактивация на имунната система.

  Натоварващите тренировки се отразяват различно на всеки организъм – някои хора изпитват повишаване, а други – понижаване на броя имунни клетки в кръвта. Упражненията са форма на стрес за тялото – колкото по-интензивни са, толкова по силен физиологичен стрес се изпитва. Добър пример е концентрацията на Т-клетки убийци – бели кръвни клетки с ясно изразена защитна функция, чиято кръвна конценрация спада значително по време на физическо натоварване. Те се изтеглят предимно към белите дробове, които са свръхактивни по време на тренировка – целта е да се усили защитата от навлизане на патогени през дихателните пътища. Това обаче оставя други органи и системи по-уязвими с понижена защина по време на тренировката и известно време след нея.

  Приемът на 30-60 грама въглехидрати за всеки час физическо натоварване позволява по-бързото възстановяване на баланса на имунната система и доставя градивен материал за непосредственото изграждане на нови имунни клетки, ако това е необходимо.

  Те могат да се приемат във вид на въглехидрат-съдържащи напитки, гелове и хранителни блокове съдържащи глюкоза и фруктоза. Алтернативен и препоръчван вариант винаги са бананите, шеговито споделя д-р Нюбауер.

  Учените не открили достатъчно доказателства за ползите от „имуно-стимулиращи“ хранителни добавки, като тези съдържащи огромни количества витамини и антиоксиданти. Разнообразната и балансирана диета, както и минимум 7 часа сън на денонощие са напълно достатъчни за да поддържат здравата имунна функция при повечето хора.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »