Вторник, 19 Юни 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.08.2017  » С какви храни да смъкнем холестерола?
  С какви храни да смъкнем холестерола?

  Лято е и не бива да мислим за холестерола си. Предимството на сезона е, че ни предлага толкова естествени решения да го контролираме ние него, а не той нас. Иска се само една малка жертва – да се откажем от аламинутното приготвяне на мръвка на скара...

  И така, нека развихрим въображението и се превърнем за малко в кулинарни корифеи заради  собственото ни здраве.

  1. 

  Българската традиционна кухня изобилства с рецепти с включен чесън. Българинът става популярен с лошото си сърдечносъдово здраве. Очевидно предците ни подсъзнателно са намерили и лек срещу генетичната си предразположеност и не само заради трудните времена са слагали чесън в ястията си или дори просто са го хапвали с хляб.

  Неговите скилидки, освен че борят ефективно различни вируси и бактерии, оказва се, че и резултатно свалят холестерола в кръвта. Това се открива при редица изследвания: анализът от прегледа на 39 от тях е представен в Avicenna Journal of Phytomedicine, където се заключава, че екстрактът от чесън намалява стойностите на общия холестерол; при представеното в Journal of Nutrition дори се посочва с какъв процент става това.

  Можем очевидно да разчитаме на редуциране на общия и лошия LDL холестерол в кръвта със 7-10%.

  2. 

  Разтворимите фибри са основният компонент, който трябва да съдържа менюто ни, ако искаме да се радваме на редовен стомах и проходими кръвоносни съдове. Те също доказано допринасят за редуцирането на лошия холестерол и риска от сърдечни проблеми. Къде се намират ли? Във всички плодове и зеленчуци, които можем да сложим на трапезата. Като добавим и бобовите култури, всъщност получаваме един прекрасен гювеч, най-малкото, но го изберете постен, разбира се, ако искате да е напълно здравословен. 

  Друг начин да си осигурите разтворими фибри е като замените бялото брашно с пълнозърнесто. Направете го, ако не на 100%, то поне на 60%. Дори домашните кюфтета или панираните чушки, оваляни в него стават по-вкусни, отколкото с бяло или галета...

  3. 

  Едно време тестените ни изделия са били поръсвани и с ленено семе, днес го добавяме в салати, ястия, по примера на всякакви изкушения от световната кухня. Лененото семе е богато на фибри, лигнани и полезни мастни киселини. Редовната консумация на ленено семе може да намали общия с 12-15% и лошия холестерол с 15% става ясно от публикации съответно в Nutrition and Metabolism и Journal of Nutrition. За да носят този ефект експертите препоръчват семената да се смилат, иначе полезните нутриенти остават неусвоени от организма заради плътната им защитна обвивка.

  4. 

  Глогъг от столетие се тачи по нашите земи като лековит за сърцето. И очевидно предците ни добре са се ориентирали за свойствата му, защото днес науката потвърждава този ефект. Листата, цветът и плодът на това растение са истинска панацея за хората с висок холестерол или сърдечносъдово заболяване. Но задължително приемът му като хранителна добавка трябва да се обсъди с лекуващия лекар, ако се вземат медикаменти, тъй като неговите съединения си взаимодействат с тях.

  5. 

  С 15% може да намали общия и с 22% лошия холестерол екстрактът от ферментирал червен ориз. За това информира изследване, публикувано в Complementary and Alternative Medicine. Ефектът се постига за 3-4 седмици повече отколкото с приема на екстракт от чесън, което е хубаво да имате предвид, за да не се втурнете да го издирвате. Експертите все пак подчертават, че страничните ефекти на добавките все още не са изучени.

  Трябва да знаете още, че екстрактът от ферментирал червен ориз показва действие подобно на ловастатин, което означава, че не е безопасен за всеки. Това се документира само при някои такива продукти, но при други се отчита пък вредно въздействие върху бъбреците. Затова е препоръчително продуктът да се приема само, ако е предписан от лекар, който разполага с достоверна информация за ефектите на конкретен бранд.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    31.05.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net