Понеделник, 20 Януари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.08.2017  » Захарта носи депресия и тревожност
  Захарта носи депресия и тревожност

  Очевидно лошата перспектива от кариеси и наднормено тегло не създава полезни навици за намаляване на консумацията на богати на бързи въглехидрати продукти. Само че консумацията на твърде много захар носи риск от развитието на психични заболявания в дългосрочен план, открива ново изследване с водещ автор Аника Кнюпел от Института по епидемиология и обществено здраве на Универскитетския лондонски колеж във Великобритания.

  При консумация на повече от 67 грама захар дневно, поглъщана под формата на сладкарски и захарни или тестени изделия е много вероятно след 5 години да се изяви тревожност, депресия или друго психично заболяване, като фокуса на изследването е насочен върху мъжете. 

  Досега в публичното пространство непрекъснато се споменава за риска от редица здравословни проблеми при неконтролирано поглъщане на бързи въглехидрати като затлъстяване, диабет тип 2, зъбна развала и дори сърдечносъдови заболявания.

  Това не е първото проучване, което сигнализира, че рискът от свръх консумацията на захар засяга не само тялото. Умът ни също е накърнен от постоянните колебания в стойностите на кръвната захар, което като краен резултат дава едно незадоволително ментално състояние.

  Екипът на Кнюпел се амбицира и анализира данните от Whitehall Study II, проучване включващо 10 308 участници на възраст между 35 и 55 години, които позволяват калкулиране на дневно поеманата захар. Проучването е протекло в продължение на 22 години, като участниците редовно попълвали анкетни листове и за съдържащи захар продукти, освен останалото, като безалкохолни напитки, десерти, чай и кафе. Анкетните карти включвали и въпроси относно физическото и психо-емоционалното им здраве. 

  За разлика от мъжете с най-ниска дневна консумация на захар (под 39,5 г), тези с най-висока от 67 г дневно е 23% по-вероятно да развият психично заболяване след 5 години. Този извод е направен след като са отчетени и извадени други неблагоприятни фактори като социално-икономически статуси, други хранителни навици, здравословно състояние.

  Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ 13% от дневния калориен прием на американците над 20-годишна възраст идва от консумация на захар, погълната с безалкохолни, кейкове и бисквити, бонбони и сладолед.  

  Изследователите обръщат внимание, че позитивният ефект от хапването на нещо сладко е за кратко. Обикновено хора с неустойчиво емоционално състояние, консумират прекалено много сладки храни. В повечето случаи похапването им е за да се “подслади живота“ и се потушат някакви негативни емоции. Резултатите на изследователския екип показват обаче, че тази практика има по-скоро обратния ефект и в действителност сладостите допринасят за влошаването на психо-емоционалното състояние. 

  Изследването е публикувано в journal Scientific Reports. 

  Съвет от нас, ако се почувствате в емоционална дупка, по-добре скочете в спортните си обувки и потичайте или потанцувайте. Ендорфините от действието повлияват настроението веднага, като в дългосрочен план то има поне 2 полезни резултата...

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net