Неделя, 22 Юли 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.08.2017  » НАСА търси да назначи нов планетарен защитник
  НАСА търси да назначи нов

  © Nasa

  Космическата агенция НАСА търси да назначи планетарен защитник, който да я предпазва от извънземен живот, предаде Би Би Си.

  Макар постът "planetary protection officer" да не е нов, обявата плени въображението на любителите на НЛО в социалните мрежи - и впечатли със заплата в диапазона между 120 и 187 хиляди долара годишно.

  Става дума за избягване на биологическото замърсяване по време на космически мисии към други планети, както и при завръщането им на земята. Задачата може да се нарече и екологическа, тъй като целта е космическите тела да бъдат запазени "в естественото си състояние", без привнасянето на чужди организми, както и да не бъде допуснат на земята извънземен живот.

  Според първия човек, поел поста през 2015 г., основното притеснение засега не са извънземните, а именно човешките действия на други планети. "Ако ще търсим живот на Марс, би било леко тъпо да открием нещо, което сами сме занесли", обясни д-р Катрин Конли пред "Ню Йорк таймс" през 2015 г.

  На Марс със сигурност има живот - десетки хиляди, понякога и милиони бактерии пътуват на повърхността човешките космически апарати. Макар не всички да оцеляват, поне някакви са останали там при падането на съветската космическа сонда Марс-2 на планетата през 1971 г.

  Смята се, че при изстрелването на "Кюриозити" на повърхността й е имало между 20 и 40 хиляди температурно устойчиви бактерии и поне 100 пъти повече микроби. Задачата на Конъли и евентуалния й заместник е да преценят колко от тях биха оцелели в космическите условия и къде и доколко е подходящо апаратите да се приближават.

  Сред другите задължения на планетарния защитник е да следи за прилагането договорът на ООН за космоса от 1967 г. - основополагащият документ на космическото право. С него страните се задължават да не замърсяват други небесни тела и при всички случаи - да не допускат сблъсък с тях.

  За подобни отговорности изискванията са високи, като първото е кандидатът за поста да е участвал в космическа програма на национално ниво, както и да има диплома по физика, инженерство или математика.

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net