Неделя, 5 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.08.2017  » Патладжан - зеленчукът, пълен с фибри
  Патладжан - зеленчукът, пълен с фибри

  Патладжаните са сред най-продаваните зеленчуци през този сезон. Заради горчивия си вкус, те не се харесват от всеки, но съдържат витамини и минерали, които са много полезни за организма. 

  В 100 грама суров патладжан има 25 калории, 1 грама протеин,  0.2 грама мазнини, 6 грама въглехидрати и 3, 4 грама фибри. Зеленчукът е източник на диетични фибри, кото съдържат в себе си витамините В1, В6, калий. В него има и голямо количество минерали като мед, магнезий и манган. 

  Патладжаните са богати на антиоксиданти, по-специално насунин, който се намира в кората и затова му придава по-специфичния лилав цвят. Той пречиства тялото от свободните радикали, предпазва липидите в клетъчните мембрани, които са отговорни за нормалното функциониране на клетките. 

  Насонинът не само е мощен антиоксидант, който защитава мастните киселини, които са от съществено значение за здравословното функциониране на мозъка, но също така помага за изхвърлянето на излишното желязо от тялото. То е основно хранително вещество, необходимо за транспортирането на кислород в кръвта, поддържането на имунната система, синтезата на колаген. 

  Голямото съдържание на фибри и малкото мазнини  правят патладжаните подходяща храна за хора с диабет тип 2 и всички онези, които се борят с килограмите. Проучвания показват, че екстракти от патладжан, обогатени с фенол, могат да помогнат за контролиране на абсорбцията на глюкоза, влияят благоприятно на диабет тип 2 и предпазват от хипертония. 

  Патладжаните също могат да помогнат за понижаване нивата на лошия холестерол благодарение на насунина и други фитохимикали. В тях има и значителни значителни количества оксалат. Лекарите препоръчват хората с камъни в бъбреците да ги избягват. 

  Тези зеленчуци са доста нетрайни и чувствителни към топлина и студ. След като са сготвени, те могат да се съхраняват в хладилника до три дни.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »