Неделя, 5 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.08.2017  » Праскови – източник на фолиева киселина
  Праскови – източник на фолиева киселина

  Източник: Pixabay

  В прасковите има голямо разнообразие на хранителни вещества, които са жизненоважни за здравословното функциониране на тялото. Вкусните плодове съдържат витамин А, бета-каротин и витамините С (аскорбинова киселина), Е (алфа-токоферол), К (филохинон), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин),В-6, фолат и пантотенова киселина. От минералите имат калций, калий, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк и мед. Характерно още за прасковите е, че са с ниско съдържание на калории, нямат никакви наситени мазнини или холестерол, което ги прави основна част от много диети. 

  Прасковите са един от плодовете, които лекарите препоръчват за консумация по време на бременност. Обосновката е голямото богатство на полезни вещества, които съдържат. Витамин С помага за здравословния растеж на костите, зъбите, кожата, мускулите и кръвоносните съдове на бебето. Чрез него се усвоява желязо, което също е важно за безпроблемното износване по време на бременността. Най-ценното вещество на плода за бременните обаче е фолиевата киселина. Тя предотвратява дефекти на нервната тръба като спина бифида и други. 

  Съдържанието на калий в прасковите спомага за предотвратяването на мускулни крампи и обща умора, които често се срещат в различните приоди на бременността. Фибрите в плода също са полезни- за храносмилането на бременните. 

  Пулпата на прасковите има антиоксидантни свойства. Присъствието на хлорогенна киселина в тях също допринася за защитните им свойства. Лутеинът зеаксантин и бета-криоксантин защитават организма от вредните ефекти на различни заболявания.

  Месестите плодове съдържат калий, който е жизненоважен за правилните сигнали на нервните клетки. Веществото ускорява метаболитните процеси в организма, използвайки въглехидрати, поддържайки електролитния баланс и регулирайки мускулните тъкани. 

  Ако хапваме праскови по-често, кожата ни ще е по-здрава. Това става най-вече благодарение на витамин С, който гони свободните радикали и инфекции. Доказано е, че веществата в плодовете могат да ни предпазят до някаква степен от ултравиолетово лъчение през лятото. Изследвания показват, че антиоксидантите зеаксантин и лутеин имат значителни противовъзпалителни ефекти върху кожните увреждания, причинени от UV-B лъчите. Те защитават кожата от хиперпролиферация на клетките. Флавоноидите, присъстващи в прасковите, имат фотозащитни ефекти и помагат за предотвратяване на кожата от UV-индуцирана еритема (зачервяване след излагане на слънце).

  Тези плодове съдържат и голямо количество биоактивни компоненти, които показват положителен ефект при нарушения, свързани със затлъстяването. Резултатите от наскорошно изследване доказват, че наличието на фенолни съединения в прасковите помага при борбата с метаболитния синдром.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »