Да изчезнеш за 48 часа не е римейк на известен холивудски филм, а нова игра, която набира все повече популярност сред тийнейджърите във Великобритания и Западна Европа.

Правилата са тийнейджърът да изчезне за две денонощия от дома си  и да не остави никакви следи. Бягствата вече се практикуват не само самостоятелно, но и в групи.

Целта е освен да се всее паника сред родителите, „издирваният“ да бъде споменат колкото се може повече пъти в социалните мрежи, най-вече във Facebook.

Колкото по-често се спомене името на тийнейджърa, който липсва, толкова по-висок резултат получава той.

Специалистите смятат, че това е британският отговор на появилата се преди две години във Франция „Игра на 72“. Правилата са подобни на 48 часовото предизвикателство, с разликата, че във френската версия „участникът“ може да липсва 12, 24 или 72 часа, като според продължителността, в която го няма, получава съответен брой точки.

Франция има опит с опасните интернет предизвикателства сред  тийнейджърите. Предишната популярна игра сред тях беше свързана с алкохол. Ако бъдеш предизвикан във Facebook, трябва да пиеш, докато не изпаднеш в несвяст.

В момента властите във Великобритания се опитват да обяснят, че включването в подобна игра е много опасно, тъй като детето, което е приело да участва, може да попадне в опасни ситуации.

Децата не съзнават рисковете от предизвикателството
Децата не съзнават рисковете от предизвикателството Източник: Thinkstock

За съжаление обаче, тийнейджърите намират това, че са изплашили родителите си за изключително забавно и споделят селфита от полицейските коли, след като са били открити.

Някои от тях дори смятат, че 48 часа не са достатъчни, а в един от последните случаи момче беше намерено 55 часа след като е изчезнало.

В момента се организират срещи с ученици, на които да им бъде обяснено, че това забавление може да има много опасни последствия.

Предишната игра, която се беше превърнала в тренд и за съжаление имаше фатални последствия беше „Син кит“.

Тъй като децата стават все по-изобретателни, във Франция има специална асоциация, която да следи за такъв тип нови и опасни „предизвикателства“.

vesti.bg