Помните как преди време датската (и норвежка) дума hygge придоби особена популярност. Това до голяма степен се дължеше на нейната многозначност, свързана с характерното за скандинавците усещане за домашен уют и добър живот.

Въпреки че разбиранията на скандинавците често се различават значително от онова, което минава за добруване и щастие на Балканите и изобщо в европейския Юг, има много,   което да научим от тях. Ето, например, няколко отлични примера от Швеция.

Lagom
Тази дума означава нещо като „точното количество”. Тя отразява ясно характера на скандинавеца – той не се смее твърде гръмко по време на разговор, опитва се да не досажда с твърде много приказки, когато се запознава с непознати и стои на почтително разстояние от останалите, докато чака автобуса или влака в метрото. Тя е свързана и с усещането за мярка в живота на северняците изобщо – те се опитват да изискват от себе си и обстоятелствата само толкова, колкото им е нужно за постигане на душевен комфорт.

Fika
Тази дума се отнася до момента в деня, в който задължително трябва да си починеш за кратко. Особено ако денят е работен. В 10:00 шведите казват, че е време за fika – затова си сипват голяма чаша кафе или чай, след което вземат нещо малко за хапване и правят само това в продължение на няколко минути. Този своеобразен ритуал балансира добруването им в иначе напрегнатия работен ритъм.

Nummerlapp
Шведите обичат всичко да е подредено и много стриктно. Затова и предпочитат издаването на номерца, особено на местата, където най-често се трупат опашки от хора пред каси и гишета. Така всичко е честно, никой не се опитва да се пререди и много хора дори могат да пресметнат колко време е нужно, за да стигнат до техния номер, като така могат да комбинират опашката с бързо отскачане до близкия супермаркет. За момента тук подобни системи действат единствено в банките, а може би трябва да се случват и на други места.

Каране на колело
Винаги и навсякъде. Швеция е сред десетте страни в света (!) с най-голям процзент колоездачи сред населението си. Нищо не може да спре шведите – те ползват колелото, за да стигнат до работа, за да вземат детето от училище, за да отидат на концерт и дори за да отидат до близкия магазин… през зимата! Точно така, студът не плаши северните велосипедисти. Разбира се, това означава и добре почистени велоалеи, и особена грижа за градската инфраструктура като цяло. Нещо, над което в България трябва доста да се постараем.

Повече време сред природата
Шведите имат особено отношение към времето, прекарвано извън комфортните им къщи. С други думи, часовете, в които те са навън, са поне толкова важнви, колкото постигането на максимален комфорт в тяхната собствена обител. Това вероятно се дължи на факта, че през част от годината излизането сред природата се превръща в твърде авантюристично действие, затова всеки малко по-топъл ден трябва да бъде използван максимално добре.

vesti.bg