Четвъртък, 5 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.11.2017  » Тиква – много полезни вещества, никакъв холестерол
  Тиква – много полезни вещества, никакъв холестерол

  Тиквата носи комплексни ползи за здравето, лишаването от които спокойно можем да определим като престъпна небрежност. В сезона на тиквите и покрай днешния сякаш малко насила наложен и изопачен празник на тиквата, нека припомним огромното значение на този иначе традиционен за родната трапеза плодов зеленчук.

  Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати (по-голяма част от които са във вид на полезни фибри), белтъчини, витамини и микроелементи. Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории. Като бонус, дори прекаляванеот с тиквата няма да се отрази негативно на липидния ни профил, защото тя не съдържа холестерол.

  Витамините с най-високо съдържание в тиквата са витамин С, витамин Е и няколко представители на групата на витамин В-комплекс – рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселна (В9). Огромно значение има и високото съдържание на бета каротин, който организмът конвертира във витамин А.

  Микроелементите, които се съдържат в най-високи дози в тиквата, са калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор. Наред с другите си роли, някои от тези елементи са ко-фактори в ензимни комплекси с мощно антиоксидантно действие.

  Както стана дума, тиквата не е източник на холестерол. Това обаче не е единствената ѝ позитивна черта по отношение ползите за липидния профил на кръвта. В тиквата се отчита високо съдържание на ниацин, който е сред природните продукти с доказано действие за намаляване на холестерола.

  Проучванията, посветени на тиквата и нейните ползи за организма, показват, че тя може да подпомогне и контрола на диабета. Комплексното действие на биоактивните вещества в състава ѝ подпомагат усвояването на глюкозата от клетките и регулират отлагането ѝ в черния дроб под формата на резервен гликоген.

  Комбинацията от ключови за нашата имунна система витамини и минерали превръща тиквата в мощен регулатор и на имунитета. В сезона на грипа и настинките редовната консумация на тиква може да подпомогне организма в борбата с болестотворните агенти.

  Тиквата е сред много малкото хранителни продукти, които се ползват еднакво успешно за приготвяне и на сладкиши, и на солени гозби. Варена, печена, задушена, дори сурова – тиквата е еднакво вкусна и полезна. Същото важи и за тиквените семки. В сезона на тиквите можем ежедневно да се възползваме от ползите от консумацията им. Очевидно, дори предозирането не може да навреди.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »