Събота, 20 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.11.2017  » Ходене или бягане – кое е по-доброто?
  Ходене или бягане – кое е по-доброто кардио упражнение?

  Бягането като най-предпочитано кардио упражнение може да бъде заменено от също толкова ефективно, но по-малко изморително и по-лесно за прилагане през студените месеци занимание – ходенето пеша.

  Изборът на ефективно кардио упражнение е сред най-важните задачи за подсигуряване на желания ефект от фитнеса. Стимулирането на сърдечната дейност и активността на повече мускулни групи за по-дълъг период от време осигурява оптимално изгаряне на калории и стопяване на излишните мазнини.

  Сред най-достъпните и често прилагани кардио упражения е бягането. То е доказано ефективно, но зимата значително намалява опциите за бягане на открито. Сякаш точно за улеснение на любителите на кардио упражненията, които не искат да изгубят тонуса си през студените месеци, излиза информация за ползите от ходенето като алтернатива на бягането.

  Проучване на Американската кардиологична асоциация доказва, че ходенето пеша е също толкова ефективно кардио упражнение, колкото и тичането.

  Изследването обхваща около 50 хиляди души, на възраст 40-50 години, разчитащи на бягането или ходенето пеша като ежедневни кардио тренировки. Тази възрастова група е специално подбрана. След 40-годишна възраст в организма настъпват различни промени и именно този период позволява получаване на най-достоверни данни за ползите от определени упражнения. В тази възрастова група може да се гарантира, че ефектът от упражненията се дължи на самите тях, а не на допълващото влияние на странични фактори като по-високите хормонални нива на младини например.

  Проучването на влиянието на ходенето и бягането върху здравето на участниците показва, че двете активности водят до съизмеримо намаляване на риска от диабет, висок холестерол или проблеми с кръвното налягане.

  Основната разлика в полза на бягането идва от изискването за времетраеност на двете кардио упражнения за постигане на определени резултати. Установено е, че калориите, изразходени след 15 минутно бягане, може да се изгорят и с по-бързо ходене, но за целта ще е необходим малко повече от половин час.

  Специалистите от Американското кардиологично дружество подчертават позитивното влияние и на двете кардио упражнения и препоръчват извличането на оптимални ползи и от двете занимания през зимата. В по-студеното време те препоръчват редуване на дни с по-краткотрайни спринтове с такива, през които да разчитаме на по-продължително ходене. Ползите и в двата случая ще са налице.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net