Сряда, 26 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.03.2018  » Комбиниране на храни – зеленчуци, които вървят с всичко
  Комбиниране на храни – зеленчуци, които вървят с всичко

  В предходни материали посочихме колко важно е не само да подбираме добре храните на трапезата си, но и да ги комбинираме правилно, когато ги консумираме едновременно. Правилното комбиниране на храните е сред основните изисквания не само за пълноценното им усвояване, но и за превенция на някои стомашно-чревни проблеми – дискомфорт, подуване и тежест в стомаха, газове, запек и др.

  Високото съдържание на захари и фибри е причина повечето диетолози да препоръчват плодовете да се консумират самостоятелно и не като десерт, а по-скоро като предястие. Как обаче стоят нещата със зеленчуците?

  Оказва се, че те са сред най-удобните за комбиниране с други храни продукти и позволяват най-голяма свобода на комбинациите, без риск от стомашен дискомфорт. И все пак не всички зеленчуци попадат в тази категория.

  За богатите на въглехидрати зеленчуци като картофи, царевица, тиква, пащърнак и повечето бобови важат същите ограничения като за всички храни с високо съдържание на захари. Те може да се комбинират свободно с по-мазни храни, но не и с такива с високо съдържание на протеини.

  Като универсална гарнитура и продукт, който можем спокойно да комбинираме с всякакъв тип хранителни продукти, се посочват основно зеленолистните зеленчуци и тези с по-ниско съдържание на въглехидрати. Това е много широка група зеленчуци, позволяваща най-разнообразни и по-важното – здравословни и безопасни комбинации за разнообразяване на ежедневното ни меню.

  Едно от основните предимства на зеленолистните зеленчуци и тези с ниско съдържание на въглехидрати е фактът, че те се усвояват много бързо и лесно, без да компрометират метаболизирането на другите храни, с които се комбинират. За това съдейства високото естествено съдържание на храносмилателни ензими в тези продукти. Това позволява зеленолистните зеленчуци да се разглеждат като една от най-бързо смилаемите и лесноусвоими храни, които организмът преработва по-бързо от всички други типове продукти.

  Единствено неудобство в случая е, че те имат и много слаб засищащ ефект. Той обаче много лесно се компенсира от многото възможности за комбиниране на този тип зеленчуци с каквато и да било основна храна.

  Според диетолозите, ако на трапезата ни редовно присъстват зеленолистни зеленчуци, това позволява много по-лесно да се подбират останалите храни на нея – те може да са от всякакъв тип, независимо от съдържанието си на въглехидрати, мазнини или белтъчини.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net