Сряда, 15 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.03.2018  » Комбиниране на храни – роля на подправките и цитрусите
  Комбиниране на храни – роля на подправките и цитрусите

  Правилното комбиниране на храните в менюто е основно изискване за това те да се метаболизират възможно най-лесно, а съставките им да се усвоят най-пълно. Изискването за правилно комбиниране важи по отношение на всички основни типове хранителни вещества – въглехидрати, белтъчини и липиди. Едновременният им прием повлиява скоростта, с която стомашно-чревният тракт преработва всяко от тях и неправилното им комбиниране в едно меню е най-честата причина за дискомфорт и тежест в стомаха след ядене.

  Добре е да се има предвид, че въглехидрати, белтъчини и мазнини се откриват в различни количества не само в храните, които консумираме като основни ястия, но и в дори най-леките гарнитури и дори в подправките.

  В тази група обаче може да се откроят продукти, които диетолозите и експертите по здравословно хранене считат за изцяло неутрални. Това ще рече, че тези продукти може да се комбинират с всякакви храни, независимо какви хранителни вещества доминират в състава им.

  Като неутрални храни се посочват всички подправки, билки, ползвани в кулинарията, както и цитрусовите плодове. Тези продукти може да се консумират едновременно с всякакъв тип основни ястия, без да създават риск от претоварване на хранусмилателния тракт и без риск от дискомфорт след ядене.

  Счита се, че подправките и цитрусите не компрометират ефекта на диетите за отслабване и може да се включват свободно към всяка от тях.

  В групата на неутралните цитруси, които може да се консумират едновременно и с въглехидратни, и с протеинени, и с по-мазни храни, влизат портокал, лимон, лайм, мандарина. По-интересна обаче е групата на неутралните попдправки. В нея влизат не само единични ароматни растения и билки, но и комбинирани продукти, които ползваме за овкусяване на храната си – горчица, къри, чеснова или джинджифилова паста, различни оцети.

  Цитрусите, подправките и билките, и сосове от тях, които не включват изкуствени добавки, може спокойно да се ползват за овкусяване на всякакъв тип основно ястие според индивидуалния ни вкус. Няма данни за нежелани последствия и от включването им към диети и специални хранителни режими, назначавани за тонизиране или детоксикация на организма.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »