Вторник, 2 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.07.2018  » Колко полезно е сиренето?

  Колко полезно е сиренето?

  Да, сиренето и кашкавалът са богати на хранителни вещества и са вкусни, но е по-добре да се консумират в умерени количества. Те съдържат полезни вещества, като калций, белтъчини, витамин B12 и цинк.

  Диетологът в Academy of Nutrition and Dietetics - Кели Притчет, пояснява, че продуктът има високо съдържание на калории, които лесно могат да се натрупат в организма.

  Мекото, наричано още неузряло или прясно сирене, съдържа по-малко калории, в сравнено с твърдото.

  Кашкавалът и сирената имат високо съдържание на наситени мазнини, за които е известно, че повишават холестерола

  Някои проучвания (подкрепени от датската лаборатория за млечни продукти) показват, че високомаслените сирена не влияят толкова отрицателно върху холестерола, както се очаква въз основа на съдържанието им на наситени мазнини. Специалистите нямат точен отговор защо това е така, но предполагат, че е свързано с други хранителни вещества в състава им, които променят усвояването от организма.

  Изварата съдържа най-малко количество мазнини – 1,7 г, Рикотата – 8 г, Моцарелата – 11 г, Фетата – 15 г. Пармезанът и Чедърът са с най-високо съдържание на мазнини, съответно със 17 г и 21 г.

  В случай, че не искаме да повишаваме нивата си на холестерол е по-добре да консумираме по-меки сирена, като моцарела.Твърдите сирена, като Чедър, пък са по-полезни за зъбите. Освен калций и други минерали, които извличаме, консумирането на твърдо сирене генерира слюнка, което помага да се намали киселинността в устата и намалява склонността към образуване на кариеси.

  Консумирането на млечни продукти е от жизненоважно значение и за поддържането на костите здрави, тъй като калцият е градивният елемент на костната тъкан. Възрастните - до 50 години се нуждаят от 1000 мг калций дневно. След 51 години нуждата от него при жените се покачва на 1 200 мг. Същото количество е необходимо за мъжете след 71 години.

  Ограничаването на порциите е важно за поддържане на нивата на натрий под контрол, особено при по-високомаслените сирена.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »