Събота, 30 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.08.2018  » Чесънът предотвратява развитието на рак
  Чесънът предотвратява развитието на рак

  Учени от Университета в Нотингам твърдят, че чесънът може да намали риска от развитие на някои видове рак, диабет и сърдечносъдови заболявания.

  Изследване доказва, че дори консумацията на 1 скилидка дневно, намалява наполовина риска от рак на простата. Рискът от рак на дебелото черво е 3 пъти по-нисък при хората, които консумират чесън всяка седмица.

  Експерти от Индия доказват също, че редовната консумация на чесън предотвратява образуването на рак на кожата. Хората, които вече са образували кожни тумори, могат да намалят развитието и растежа им, ако приемат чесън всеки ден. При по-голям прием на чесън, се намалява и вероятността от развитие на рак на панкреаса и рак на гърдата.

  За да се разбере какви ползи още крие чесънът, е направено проучване на здрави хора и на такива с рак на белия дроб. Резултатите показват, че консумирането на чесън два пъти седмично, намалява риска от рак на белия дроб с 44 %. Действието му отслабва, ако е под формата на прах, сготвен или изсушен.

  Начинът, по който се приготвя чесънът, може да има положителен ефект върху здравето на човек. Изследователите обаче не могат да определят кой метод е най-ефективен.

  Чесънът произвежда серни съединения без значение по какъв начин е приготвен. Тези съединения имат силен антивирусен ефект.

  Скилидките съдържат флавоноиди, полизахариди, сапонини, фитостероли, витамин B1 и B6, витамин C , селен, фосфор, калций, цинк, магнезий и алицинин, който се бори със злокачествените образувания успешно.

  Чесънът има антибактериално и антиоксидантно действие, извежда токсините от организма и стимулира имунната система. Той неутрализира свободните радикали и подтиска туморните съединения.

  От друга страна, не бива да се прекалява с консумацията на чесън, защото може да предизвика нежелани реакции в организма. Поглъщането на скилидките на празен стомах, може да доведе до киселини, повръщане и диария. Затова е необходимо чесънът да се приема по време на хранене.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »