Вторник, 14 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.10.2018  » Упражненията променят чревните ни микрообитатели
  Физическите упражнения променят чревните ни микрообитатели

  Установено е, а и може би не е изненадващо, че храната, която поемаме, засяга микробите, обитаващи червата ни (т.нар. чревна микрофлора). Думата „микроб“ обаче не би трябвало да ни плаши. Голяма част от чревните микроби всъщност притежават благоприятни ефекти върху енергийния метаболизъм на бозайниците. Например хората не разполагат с нужните ензими за разграждане на по-голямата част от хранителните влакна. Въпреки това несмилаемите въглехидрати преминават горната част на стомашно-чревния тракт незасегнати и биват ферментирани в цекума и дебелото черво благодарение на добронамерените микроскопични наематели на червата.

  Оказва се обаче, че упражненията притежават ефект, подобен на диетата. Експерименти показват, че тренировките могат да стимулират производството на мастни киселини с къса дължина на веригата, които намаляват възпаленията и поддържат червата здрави. Мастните киселини с къса верижна дължина всъщност са крайните продукти на ферментацията на хранителни влакна, които помагат на енергийния метаболизъм.

  Защо това е важно? Не е тайна, че намаляването на физическите упражнения и увеличаването на приема на енергия, особено в западния свят, нарушават енергийния баланс при хората и могат да доведат до комплекс от симптоми, познати общо като метаболитен синдром. Основните характеристики на метаболитния синдром са затлъстяване, загуба на гликемичен контрол, дислипидемия и хипертония.

  Публикация в списанието Frontiers in Microbiology се фокусира върху това дали упражненията за издръжливост в продължение на шест седмици, без промени в диетата, могат да променят чревната микрофлора при жени с наднормено тегло. Използвайки техники за анализ на рибозомната РНК (16S rRNA Gene Sequencing), учените успяват да проучат съдържанието и функцията на бактериите в организма на участниците. В края на програмата екипът открива, че количеството на протеобактерии (отличаващи се с потенциала да причиняват възпаления) е намалял, а този на полезните бактерии като Akkermansia, се е увеличил.

  Резултатите допълват предишни проучвания, според които Akkermansia е налична повече сред хора с по-физически активен профил. Бактерията се намира в слузния слой на стомашно-чревния тракт и принципно съставлява 3-5% от микробите при бозайниците. Но в червата на хора с наднормено тегло, както и при тези с диабет тип 2, нейното наличие е в сравнително по-ниски степени.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »