Няколко хиляди зрители във Великобритания все още ползват черно-бели телевизори
© Asscociated Press
Повече от 7000 души продължават да гледат телевизия на черно-бели приемници, въпреки че цветното предаване на Острова е започнало преди повече от половин век, пише Би Би Си. Най-много лицензи за черно-бяла телевизия (1768) са издадени в Лондон, следват Уест Мидландс с 431 и Големия Манчестър с 390.

Днес общо 7161 души във Великобритания все още не са преминали на цветни телевизионни приемници, а цветното предаване в Обединеното кралство е започнало през 1967 г. с излъчването от Би Би Си 2 на турнира по тенис "Уимбълдън" през същата година. Оттогава издаваните лицензи за черно-бяла телевизия не спират да намаляват. През 2000 г. те са едва 212 хил., три години по-късно са се понижили до 93 хил., а през 2010 г. са спаднали под 10 хил.

Говорителят на организацията, отговаряща за телевизионните лицензи във Великобритания, коментира, че независимо дали зрителят гледа на 50-годишен черно-бял телевизор, на цветен приемник или на таблет, той е длъжен да плати лиценз. Същото важи и за хората, които искат да свалят или да гледат програми на Би Би Си на техния "ай плеър".

През последния месец организацията сподели, че само за последната година 26 хил. млади хора на възраст между 18 и 25 години са били заловени да гледат телевизия или плеъра на Би Би Си, без да са платили лиценза си. В същото време 92% от младите хора знаят, че за да гледат техните любими програми, се нуждаят от лиценз.

Лицензът за черно-бяло предаване има едно голямо предимство пред цветния си еквивалент - цената му е една трета (50 паунда) от тази на цветното предаване, която е 150 паунда. Същевременно никой не проверява домакинствата, които твърдят, че гледат черно-бяла телевизия. Институцията разчита изцяло на взаимното доверие.

Историкът на технологията на телевизията и на радиото Джефри Борински твърди, че колекционери като него притежават много черно-бели телевизори.

"На кого са му притрябвали всички тези нови и модни телевизори, сателитни чинии и екрани, които са по-големи от стаята ти, когато можеш да имаш превъзходните черно-бели телевизори?", пита той. "Преди 30 години човек още можеше да си купи черно-бели телевизори, особено малки и портативни, за неголямата цена от 50 паунда и е интересно, че някои хора още ги ползват."

Днес няма как човек да си купи нов черно-бял телевизор. Остава обаче вариантът да си намери такъв втора ръка в сайтове като eBay.

dnevnik.bg