Вторник, 14 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.11.2018  » Как тренировките помагат в борбата с наркозависимостта?
  Как тренировките помагат в борбата с наркозависимостта?

  Състоянието на релакс е основна неврологична и поведенческа характеристика на наркозависимите, при която пациентът се връща към търсенето на наркотични вещества след опит да ги спре. Като такова, състоянието си остава и основен проблем за провежданото лечение. Фармакологичният подход обикновено се води от употребата на основния наркотик, какъвто е случаят с метадоновата терапия при зависимостта към опиоиди като хероина.

  От друга страна, блокада на въздействието на основния наркотик, с който се злоупотребява, е била също така изпробвана, както в случая с употребата налтрексон за лечение на опиоидна или алкохолна зависимост. Макар и сравнително успешни сред някои популации, не е ясно дали тези подходи ефективно контролират желанието за еуфорични преживявания и връщане към употребата на наркотици. Възвръщането към употребата, от своя страна, може да се дължи на познати места на употреба, познати хора, както и на излагане на стресови събития.

  Освен фармакологичните изследвания, съществуват такива, които свидетелстват, че физическите упражнения намаляват рецидивите при зависимите. Въпреки че механизмът не е особено известен на учените, допуска се, че тренировките променят заучената връзка между контекста на употреба и възнаграждаващите усещания чрез промяна нивата на пептидите в мозъка.

  Невропептидите са малки протеинови молекули, използвани от невроните, за да общуват помежду си. Клинично изследване, проведено върху животински модели, демонстрира, че тренировките променят нивата на свързани с миелин пептиди в мозъка на зависими от кокаин. Миелинът, от своя страна, е богато на мазнини вещество, образувано в централната и периферната нервна система, което изолира аксоните на нервните клетки, за да увеличи скоростта, с която информацията се движи от едно нервно тяло в друго.

  Като резултат, както съобщава публикацията в ACS Omega, трениращите, за разлика от нетрениращите, са били по-склонни да не се поддават на онези условия, асоциирани с предишната употреба на наркотици. Изследователите смятат, че тези открития, свързани с промените в пептидите, ще помогнат на учените един ден да идентифицират биомаркерите за наркотична завидимост и рецидив.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »