Понеделник, 30 Март 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.12.2018  » Мускулна работа и мускулна умора


  Способността на мускулите да поддържат дадено усилие за продължително време се определя като издръжливост, а намаляването или пълната загуба на работоспособност – като умора.


  За да се проучи настъпването на умора в отделния мускул, последният се стимулира с определена честота и се отчитат промените в силата на съкращението. Така отделните мускули могат да бъдат класифицирани като лесно уморяващи се, устойчиви на умора или умерено уморяващи се.


  Мускулите използват предимно т. нар. гликолитичен път за набавяне на енергия за съкращението си. Поради изчерпването на гликогенните запаси започва да се натрупва млечна киселина. В тези случаи се налага мускулът да си набавя енергия по метаболитен път.


  Подкисляването на средата – ацидозата, следствие на натрупване на млечна киселина оказва неблагоприятен ефект върху механизма на съкращение.


  Редица автори оспорват факта, че млечната киселина е единственият фактор за настъпването на мускулна треска и умора. Посочват се още натрупването на неорганичен фосфат, намалените концентрации на гликоген.


  Колкото по-голямо е началното количество на гликоген в мускула, толкова по-ефективно се съкращава той и съответно умората настъпва по-бавно. Основен фактор за настъпването на умора е влошаване на снабдяването с кислород.


  Освен изброените причини важно значение има умора, която е „централно обусловена“ – постъпването на импулс за съкращение от съответния двигателен неврон, както и предаване на нервния сигнал до мускулното влакно.


  Силата, която даден мускул развива при съкращението си зависи от няколко различни фактора – начин на стимулация, първоначалната дължина на мускула, среден брой на влакната в една двигателна единица и други.


  За може да се сравняват различните мускули е прието да се измерва развитата при съкращението сила.


  Механичната работа, която се извършва от мускула при съкращение е произведение от промяната в дължината (скъсяването) на мускула и големината на преодоления товар (силата на съкращение). Работата на мускулите може да бъде изчислена във ватове – те се характеризират с мощност. Тя е произведение от силата и скоростта на извършване на движението. Мощността на тялото се изчислява на 160 W, a при добре тренирани спортисти тя може да надмине 500 W.

   puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »