Четвъртък, 9 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2019  » Подсладените напитки с риск от бъбречни заболявания


  Проучване, проведено в САЩ сочи, че хората, които приемат напитки, съдържащи много захар, е много по-вероятно да развият хронично бъбречно заболяване, отколкото тези, които не го правят.

  Изследвани са 3003 афро-американски мъже и жени на средна възраст 54 години, които нямат проблеми с бъбреците. Проучването е продължило между 8 и 10 години и според резултатите 185 души или 6% от тях са развили хронично бъбречно заболяване след продължителна консумация на подсладени напитки.

  Според резултатите с най-висок риск от бъбречно заболяване е консумацията на подсладени плодови сокове, както и газираната сода, което е било голяма изненада за екипа на изследването. От друга страна, изследователите не са знаели какви марки напитки са консумирали хората.

  Изследователите отчитат и факторите, които могат да допринесат за увреждане на бъбреците, а именно тютюнопушене, затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, обездвижване. Вземайки предвид и тях, те установили, че всъщност пиенето главно на газирани напитки като газирана сода или подсладени плодови напитки, е свързано с 61% по-висок риск от бъбречно заболяване. 

  Водещият автор на проучването Кейси Ребхолц от училището по обществено здраве на Джон Хопкинс в Балтимор твърди, че подсладените със захар напитки носят неблагоприятни последици за здравето и също така препоръчва да се избягва консумацията им. Според нея подобни напитки трябва да се ограничат, тъй като освен проблеми с бъбреците, те увеличат риска от развитие на хронични заболявания като затлъстяване, хипертония, диабет и сърдечносъдови заболявания.

  Д-р Холи Крамър от университета Лойола в Чикаго пък твърди, че високата консумация на подсладени със захар напитки, е свързана с повишен риск от развитие също на подагра и диабет тип 2. Според нея високият прием на захар може да доведе до увеличаване на теглото, инсулинова резистентност и повишено кръвно налягане. Д-р Крамър подчертава, че това сериозно вреди на бъбреците, тъй като приемът на подсладени напитки може да наруши техните функции с течение на времето.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »