Вторник, 25 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.03.2019  » Зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата


  Според проучване жените, които консумират кръстоцветни зеленчуци, са с по-нисък риск от рак на гърдата. Причината е, че те съдържат глюкозинолати, естествени вещества, които се разграждат по време на рязане, готвене, дъвчене и храносмилане в активни съединения, наречени изотиоцианати и индоли. Съединенията възпрепятстват появата на рак и предотвратяват растежа и разпространението му.

  При изследвания върху животни тези съединения са потиснали не само рака на гърдата, но и рака на белия дроб, стомаха, пикочния мехур, дебелото черво и черния дроб. Те също предпазват клетките от увреждане чрез намаляване на възпалителните процеси. Кръстоцветните зеленчуци значително подобряват способността на организма да неутрализира тези канцерогени.

  Изследователите провели проучване в период от 10 години между 2007 и 2017 г. Те изследвали 1 485 жени, които имали рак на гърдата и 1 506 без заболяването. Изследователите са анкетирали жените обстойно, за да съберат информация за храната, която консумирали и за начина им на живот. Използвайки подробен въпросник за честотата на хранене, изследователите определили количеството кръстоцветни зеленчуци, които трябвало да консумират участниците. Те открили, че тези, които били с рак на гърдата, обичайно консумират по-малко количество кръстоцветни зеленчуци.

  Установено е, че тези, които консумирали най-много кръстоцветни зеленчуци, са с 62% по-малък риск от фатален край заради рак на млечните жлези и с 35% по-малка вероятност за повторение на заболяването, в сравнение с тези, които консумирали малко количество от зеленчуците. Тези, които били здрави, пък били с по-малка вероятност да получат заболяването.

  Освен глюкозинолати, кръстоцветните зеленчуци са с високо съдържане на фибри, витамин С, Е, К, фолат, антиоксиданти и минерали. Сред най-често срещаните кръстоцветни зеленчуци са броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, рукола, ряпа и репички.

  На база проучвания кръстоцветните зеленчуци помагат за превенция от рак на млечните жлези. Изследвания показват също, че консумацията на тези зеленчуци, е от съществено значение за жените. Счита се, че тези, които консумират големи количества кръстоцветни зеленчуци, изглеждат по-млади и са по-здрави.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net