Петък, 10 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.04.2019  » Вредни ли са яйцата за здравето ни?


  Яйцата са основен хранителен продукт с много полезни нутриенти. Те съдържат много ценни протеини, а също и лецитин, който подпомага усвояването на мазнините. Протеините в яйцата съдържат незаменими аминокиселини, които се намират в оптимално равновесие. Биологичната стойност на яйчния жълтък е толкова висока, че той е приет за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход.

  Едно яйце с големина около 80 гр. съдържа приблизително 65 гр. вода като 85-90% от белтъка на яйцето и 50% от жълтъка са вода. Освен това в жълтъка се съдържат 6 гр. мазнини, 274 мг. холестерол, 1 гр. въглехидрати, 28 мг. калций, 90 мг фосфор.
  Безспорен факт е, че яйцата са пълноценна и полезна храна. Но от години се спори до колко полезно е редовното ядене на яйца.

  Яйцата отново влязоха в новините заради нови проучвания, според които честата консумация на яйца може да увеличи риска от сърдечни заболявания 

  Проучването е провеждано дълго време и само преди няколко дни бяха публикувани резултатите от него в „Journal JAMA”. Според проучването консумирането на 3-4 яйца седмично повишава риска от сърдечно заболяване и фатален изход с 6 до 8%, сравнено с хора, които се хранят с яйца по-рядко.

  Виновникът за тази лоша слава на яйцата се оказва холестеролът. Проучването разкрива също, че приемът на 300 мг холестерол на ден е свързано със 17% повишаване на риска от сърдечно заболяване и 18% повишаване риска от фатално усложнения на сърдечното заболяване.

  Резултатите от това проучване са в противоречие със съдържанието на Американските гайдлайни по диетика и правилно хранене от 2015 година. В тях се казва, че приемът на холестерол от яйцата не води до последствия и не са необходими ограничения в консумацията на яйца.

  В новото проучване се казва точно обратното. Приемът на холестерол и яйцата като богат източник на такъв следва да бъде ограничен с оглед запазване здравето на индивида. Според учените, провеждащи новото проучване старите гайдлайни трябва да се променят, тъй като информацията, която подават е неправилна.

  Значи ли това, че трябва да се лишаваме от една от любимите си закуски? В действителност, съдържанието на холестерол в едно яйце е приблизително 190 мг. Яйцата са една от най-високо холестеролните храни, консумирани в западния тип диета.

  „Винаги се е знаело, че храните, богати на холестерол водят до сърдечно-съдови проблеми.“ – казва Андрю Фрийман, началник на сърдена болница в Денвър. Ясно се знае, че животинските продукти и продуктите с високо съдържание на холестерол трябва да се консумират с мярка. Въпреки това до скоро нямаше точни доказателства за връзката между редовната консумация на яйца и сърдечните заболявания.

  Новото проучване прави разбор на данните от изследванията, провеждани до момента и определя холестерола като индивидуален и независим компонент на диетата, който има пряка връзка с развитието на сърдечни заболявания и смъртността от тях.

  Всичката тази противоречива информация обърква хората, твърдят водещи кардиолози. Пациентите имат нужда от точна информация, към която да се придържат. Всички тези противоречия относно храненето трябва да бъдат изчистени, а на хората да бъдат зададени точни граници, които да спазват.

  В новото проучване, действително се твърди, че яйцата могат да окажат негативен ефект върху коронарното ни здраве, но то не забранява изцяло консумацията на яйца. Те са основен хранителен продукт, който не трябва да се изключва от менюто, но приемът на яйца трябва да бъде умерен не повече 2 до 3 пъти в седмицата. Ограничаване приема на холестерол се налага най-вече при хора в риск от сърдечни заболявания или при пациенти с прекарани съдови инциденти.

  Наличният холестерол в яйцето се съдържа в жълтъка, което означава, че белтъците могат да се консумират по-често.

  Въпреки всички противоречия водещи кардиолози съветват да се храним пълноценно и разнообразно, холестеролът в храната не е наш приятел и трябва да бъде ограничен. Дори и да няма официално потвърдени резултати относно яйцата, те са богат източник на мазнини и холестерол, ако страдате от сърдечни заболявания е редно да ограничите консумацията им.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »